Купувачите ме потърсиха за фирмата. Това обяви шефът на НАП Румен Спецов пред "120 минути" по Би Ти Ви, покрай твърденията, че е имал компания със задължения към хазната, която е продал на малоимотно лице. Впоследствие последва проверка на компетентните органи.

През 2016 г. в ревизионния доклад на фирмата пише, че има задължения за ДДС. Спецов призна, че е получил документа, но заяви, че спряганата в публичното пространство сума от от 1,2 млн. лева не е вярна, а ставало въпрос за 700 хил. лева.

"Има особеност при дефинирането на дейността от органите, които проверяват – не признават разхода, който е направен за закупуването на зърното, но признават прихода за продажбата на същото зърно. Въпрос на тълкувание", заяви Спецов и намекна, че „тълкуванието“ е на лична основа спрямо него.

Според него се появяват спекулации относно сумата на ревизионния доклад. 

"Купих фирмата си през 2015 г., след като напуснах данъчната система", заяви той. "Реших да се занимавам с нещо, което ми е познато, тъй като през 2013 г. съм изследвал този бизнес в борбата с измамите, дори съм участвал в писането на закони за търговия със зърно, при който се елиминира възможността за данъчни измами. В търговията със зърно няма как да вършиш ДДС измами заради обратното начисляване", обясни Спецов.

По думите му той е закупил фирма за търговия със зърно, но не е продължил дейността ѝ. Насочил се към производството на фураж. Отказал се от бизнеса поради липса на финансиране. Спецов обясни, че познава човека от когото е купил фирмата. Проверил, че тя е чиста и всички сделки са явни, а данъците – платени.

"Нямах никакво съмнение за това, което е във фирмата и нейната дейност", допълни шефът на НАП.

На въпрос как фирмата се озовава в ръцете на малоимотния Данаил Николов, Спецов каза:

"Тръгнах да правя това производство, което се оказа неуспешно, защото не успях да намеря финансиране. Видях, че не е времето, в което мога да реализирам този проект. Най-ценното в тази фирма е лицензът за търговия със зърно, отказах се от бизнеса и фирмата и споделих на близките си. Не аз ги намерих, а купувачите намериха мен".

Той е категоричен, че към момента на продажбата фирмата е билабез задължения, защото ревизионният доклад не е краен акт, имало е обжалване, което не е било приключило. 

Отказа да даде допълнителни подробности заради предизборната обстановка.

Спецов заяви, че съобразно българското законодателство няма смисъл да се отварят офшорни компании, защото данъчните ставки у нас са изключително благоприятни – освен ако целта не е укриване на доходи.

Според него никой не знае колко българи са регистрирали фирми в офшорни зони.

"Офшорката не е нищо лошо, но ако вие като публична личност, заемаща държавен пост – защо имате офшорка, каква е целта? Случаят с Асен Василев има разлика с тези на Делян Пеевски и Николай Младенов – при Василев, той е регистриран като краен собственик и това е видно от българските регистри. При Младенов и Пеевски – това нещо го няма", уточни Спецов.

Спецов е категоричен, че порочната практика на българо-турската граница, придобила популярност като „Златния гьол“, е пресечена. Фирмата за дезинфекция с години не е била свързана с НАП и таксите са отчитани незнайно как.

Относно обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за „чудовищна контрабанда с цигари“, шефът на НАП коментира:

"Не съм запознат с този казус, ще помоля г-н Борисов, ако има такава информация да я адресира до НАП, макар че тук говори за контрабанда и митници, което е в ресора на Агенция „Митници“, но ние можем да проверим".