Директорът на Националната агенция по приходите Румен Спецов за пореден път заяви днес, че не е данъчен измамник, че не дължи пари на хазната и обяви, че има намерение да съди всички, които през последните месеци го наричаха "мошеник". В интервю пред "24 часа" той потвърждава и че срещу него и семейството му е имало заплахи от местен български бизнесмен и че с тази тема се занимават разследващите органи. 

Припомняме, че преди два дни същото издание излезе с информация, че двама следователи от Националната следствена служба са констатирали, че Спецов е изряден към НАП и че във времето, в което е бил собственик и управител на фирмата "Гранекс трейдър" не е извършвал никакви данъчни измами. Днес той даде и допълнителни подробности около този период, въпреки че изрично подчерта, че не е запознат с доклада на НСлС. 

"Гранекс трейдър" се занимавала с търговия на зърно тогава, когато Спецов купува компанията. В този сектор се прилага т.нар. обратно начисляване на ДДС и според шефът на НАП, това елиминира риска от измами. 

Той потвърждава, че проверката на агенцията е доказала категорично, че зърното, което е търгувано съществува и че сделките на фирмата са извършени, тоест нямало е фиктивни сделки. Проблемът е свързан с факта, че НАП е отказала да признае разходите по закупуването му и проблемът бил в продавача, а не в "Гранекс Трейдър". 

Самият Спецов решил да купи фирмата, защото тя е имала готов лиценз за търговия със зърно, нямала е задължения, нейната дейност е била ясно регламентирана. Защо обаче я е продал? По неговите собствени думи, компанията имала големи обороти, но ниски печалби, заради ниския марж в бизнеса. Било трудно да пробие и затова се насочил към фуражите. Не успял обаче да намери нужното му финансиране и решил да напусне компанията и да се насочи към друг бизнес. 

По отношение на другия проблем - купувачът (от Спецов) е "сламен човек", който изкупува редовно такива компании, Спецов обяснява, че не той, а именно купувачът се свързал с него. 

"Имахме няколко срещи с купувача. На тези срещи бе обяснено състоянието на компанията и вече започналото производство от страна на НАП. Към онзи момент не съм имал никакви притеснения за него. Аз знам какво съм правил, няма опит за измама с ДДС, всички документи са изрядни, всички дела са законосъобразни, данъците са платени. И не съм имал никакво притеснение за прехвърлянето на фирмата. А за да се осъществи такова прехвърляне, няма изискване купувачът да предостави удостоверение за съдимост и няма как да съм запознат със съдебното му минало", разказва Спецов. 

По-натам шефът на НАП обяснява, че проверката на данъчните е направена по закона за ДДС за съответния период. Данъчните органи установили, че няма нарушение, но тогава решили да променят обхвата и започнали проверка за корпоративното облагане за 2014 г. Именно тогава не признават разходите по покупка и коригират финансовия отчет със 700 000 лв. 

"Но подчертавам - никъде не се твърди, че има фиктивни сделки, документи с невярно съдържание или опит за измама"

Иначе - Спецов смята атаката за политическа и заради участието на конкретни министри в кабинета на Радев.

Той потвърждава и информацията, която първо дойде от Асен Василев, че срещу директора на НАП има заплахи от местен бизнесмен, но отказва да даде повече подробности, защото информацията е класифицирана.