България напълно надигра и победи Литва с гол в 82-ата минута в петия мач от световните квалификации на група "С". Героят за "лъвовете" бе Ивайло Чочев, който реализира с глава след центриране от фаул.

За първи път след позорната загуба от Англия през 2019 г. на стадион "Васил Левски" присъстваше президентът на БФС Борислав Михайлов. Точно зад него на трибуните стоеше Димитър Бербатов. 

Първият удар бе в 15-ата минута, когато Малинов стреля малко над напречната греда. Сериозно положение се откри пред Десподов в 31-ата минута. Той излезе сам срещу стража на гостите, но Шектус успя да избие в ъглов удар. 8 минути по-късно крилото центрира към Малинов, като полузащитникът на ЦСКА-София опита техничен удар с пета, но кълбото уцели гредата.

Второто полувреме започна по-силно за гостите, които бяха близо да реализират, но на място бе Петко Христов, който изби с шпагат топката от нападател на литовците. В 52-ата минута Тодор Неделев стреля от фаул, но стражът улови без проблеми. В 57-ата минута Ясен Петров извърши две смени, като в игра се появиха Димитър Илиев и героят за българите в срещата - Ивайло Чочев. 

В 74-ата минута Десподов за втори път в срещата излезе сам срещу вратаря на гостите след прекрасен извеждащ пас на Илиев, но крилото прати топката право в краката на вратаря, който изби в корнер. 

В ответната атака литовски футболист се откъсна от българската отбрана в центъра на терена и бе спрян на границата на наказателното поле от Антон Недялков, който успя да открадне топката и вероятно да предотврати гол.
 
В 82-ата минута България стигна до дългоочакваното попадение. Центриране на грешника до този момент Десподов намери резервата Чочев в наказателното поле и бившият играч на "Палермо" вкара с глава скъпоценния гол за "лъвовете" - 1:0. При повторенията на гола явно е имало някакви пререкания между съдията и резервния вратар Николай Михайлов, защото българският страж получи директен червен картон.

В остатъка от мача литовците не успяха да създадат чисти положения. Нещо повече - те се откриха и българите изпуснаха златни възможности да си подсигурят победата. Най-големият пропуск падна в 3-ата минута от 6-минутното добавено време, когато Димитър Илиев проби отдясно, мина покрай няколко играчи и подари топката на Десподов на границата на малкото наказателно поле. Въпреки че до него нямаше футболист на противниковия отбор, нападателят прати топката в "Космоса".

В останалите минути българите контролираха топката без да се стараят да отбележат и спечелиха.

Това е първата победа на България в група "С" от световните квалификации и първа победа на Ясен Петров като селекционер на "лъвовете". Така България изпреварва Северна Ирландия и излиза на трето място в групата с 5 точки (Северна Ирландия е изиграла с два мача по-малко и има 4 точки). Тази вечер ще има директна борба за първото място в групата между Италия (10 точки) и Швейцария (6 точки).

Ясен Петров: Малка крачица напред. Но тя е сладка

След края на срещата Ясен Петров даде емоционално интервю пред БНТ, в което благодари на футболистите и призова феновете да подкрепят повече отбора, "защото тези момчета го заслужаваха". 

"Те наистина много го искаха. Мисля, че се представихме на добро ниво, искам да благодаря на момчетата. Атмосферата е наистина прекрасна и съм убеден, че този отбор има бъдеще. От две години нямахме победа. Надявам се да бъдем подкрепени още повече, защото тези момчета го заслужаваха.  Добрият резултат от Флоренция - може само да се гордеем от добрата работа, която вършим с момчетата".

Петров изрази благодарност за привържениците по трибуните, които не са се поддали на негативизма и са застанали зад "лъвовете". Селекционерът посочи, че през целия мач родните национали са диктували темпото на играта и че през двете полувремена са имали добри положения да реализират.

"Малка крачица напред. Но тя е сладка. След като се прибрахме от Италия, имахме един ден за работа. Нямаме много време да тренираме всичко, което искаме. През тези три дни не е лесно да се изтренират нещата. Ние искахме да пресираме високо, радвам се, че не създадоха опасности пред нашата врата".

Петров отправи персонални похвали към Кристиан Малинов, Георги Костадинов и Тодор Неделев, както и към резервите. Но подчерта, че най-важното е, че "играхме като колектив".

"Това искам да виждам и то ще върне хората на стадиона".