Прокуратурата се е сезирала по забележителен повод - разгласяване на информация, представляваща следствена тайна по образувано вече досъдебно производство. Тя ще разпита и евнетуално ще обвини служители на МВР.

Става въпрос за производство на Районна прокуратура-Стара Загора - "за кражба на конкретни изделия от фирма и документи със съдържаща се в тях информация, чувствителна за фирмата и представляваща интерес за чужди конкурентни фирми".

Касае се за пресъсъобщението от вчера на МВР, в което се казва, че са арестувани и се работи срещу 3-ма чужди граждани, заемали отговорни позиции в "Арсенал" Казанлък - мъж и жена литовци и гражданин на Русия (виж го най-долу). След като се похвалват с "успешната реализация" вчера, от МВР изрично уточняват, че е уведомена Районна прокуратура.

Днес обаче от пресцентъра на държавното обвинение съобщават:

"Разпространената информация би застрашила националната сигурност на страната, може да попречи на разследването и за реализирането на наказателна отговорност на виновните лица. Данните са изнесени без разрешение на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Стара Загора по смисъла на чл.198, ал.1 от НПК - материалите от разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.

В тази връзка ще бъдат разпитани служители на МВР, ДАНС и др. и ако се съберат достатъчно доказателства ще се предприемат съответните действия за търсене на наказателна отговорност от виновните лица."

Членът е рядко използваният - 360 от НК.

Любопитно е, че разпространяването избирателно на части от досъдебни производства - включително такива придобити чрез СРС, е сред поводите критиците на Иван Гешев редовно да искат освобождаването му. Такива са Съюзът на съдиите, правосъдният министър Янаки Стоилов (базиращ се на свой ред на доклад на Бойко Рашков), "Правосъдие за всеки" и пр.

От прокуратурата винаги отговарят, че правят това с разрешение на наблюдаващия прокурор - въпреки контрааргумента, че няма как това разрешение да отменя Наказателния кодекс, който казва, че дадено деяние е престъпление.

Имаше дори абсурден прецедент - при пускане на поредната порция СРС срещу обвиняем (Иван Тодоров от "хакерите" ТАД груп, б.р.), адвокат Ина Лулчева поиска прокуратурата да й предостави всичко, с което разполага като СРС - за да можела и тя да пуска на равна нога в защита на своята теза в бъдещото дело. Между другото, това дело още не е дори внесено в съд с обвинителен акт... 

Ето и оригиналите:

Вчера Пресцентърът на МВР направи следното официално съобщение:

Трима чужди граждани, заемали отговорни позиции в „Арсенал“ АД, са задържани от криминалисти на ОДМВР - Стара Загора

Разследването е проведено с участието на Териториалната дирекция „Национална сигурност“ – Стара Загора; за успешната реализация е оказано съдействие от ГКПП- Кулата

Специализираната операция е проведена след подаден на 3 октомври т.г. сигнал  за  установена липса на конкретни изделия от „Арсенал" АД - Казанлък и документи, относими към тях – информация, изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми, се посочва в съобщение от прокуратурата. След  осъществено взаимодействие с Териториалната дирекция „Национална сигурност" - Стара Загора са планирани и съвместни действия, уведомена е районната прокуратура. В рамките на разследването са разпитани свидетели, установено е, че в завода, със сключени трудови договори, са работили 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка – на 59 години, и 60-годишен гражданин на Русия. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството. Тримата са били в неплатен отпуск до 17 септември, след което не са се явили на работа.

Установено е, че са се придвижвали с леки автомобили, справка за задграничните им пътувания показала, че те са влезли в страната на 2октомври, били са в Казанлък и са тръгнали обратно. 

На 5 октомври тримата чужденци и автомобилите им били засечени на ГКПП „Кулата" и въз основа на писмена информация от РУ - Казанлък, са задържани за срок до 24 часа.

При извършени процесуално-следствени действия в автомобилите им са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство. Изготвени са постановления за принудително довеждане на лицата, предстои да бъдат конвоирани до РУ

Казанлък и привличането им в качеството им на обвиняеми.

Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Стара Загора.

Днешната реакция от държавното обвинение е следната:

На 7 октомври 2021 г. Окръжна прокуратура – Стара Загора се самосезира и образува досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 360 от НК - разгласяване на информация, представляваща следствена тайна по образувано вече досъдебно производство на Районна прокуратура – Стара Загора за кражба на конкретни изделия от фирма и документи със съдържаща се в тях информация, чувствителна за фирмата и представляваща интерес за чужди конкурентни фирми.

Разпространената информация би застрашила националната сигурност на страната, може да попречи на разследването и за реализирането на наказателна отговорност на виновните лица. Данните са изнесени без разрешение на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Стара Загора по смисъла на чл.198, ал.1 от НПК - материалите от разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.

В тази връзка ще бъдат разпитани служители на МВР, ДАНС и др. и ако се съберат достатъчно доказателства ще се предприемат съответните действия за търсене на наказателна отговорност от виновните лица.