Капитанът и вторият помощник-капитан на кораба "Вера Су" са задържани за 72 часа. Предстои да им бъде повдигнато обвинение и поискана мярка за постоянно задържане под стража, информира БНР.

След разпити, продължили повече от шест часа, моряците от кораба са освободени. 

Утре в Добрич се очаква да пристигнат следователи от Националната следствена служба, които да продължат разследването на случая, при който "Вера Су" заседна край Камен бряг.

От кораба са иззети всички необходими документи, които биха послужили на следствените органи.

Капитанът и вторият помощник ще бъдат привлечени като обвиняеми за това, че са допуснали плавателният съд да заседне, като така са причинили значителни повреди на чужда собственост и са създали опасност за живота на други. За това законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода, уточняват от държавното обвинение.

Действията по разследването продължават и по други направления: има ли замърсяване на морската вода и настъпили щети за природата, дали действията на държавните органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местност Яйлата и региона, предаде Нова тв.

Същевременно е постъпил сигнал от Министерството на околната среда и водите, който ще бъде приобщен към събраните до момента материали.

Върховна касационна прокуратура също ще наблюдава работата по случая.