Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Носенето на маски в клас от учителите и учениците след начален етап на образование ще стане задължително с министерска заповед. Мярката ще важи за цяла България.

Това съобщи в четвъртък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти.

Засега нови мерки на национално ниво няма да има, каза още той след днешното заседание на съвета по епидемиология.

"Указанията на МОН в момента имат пожелателен характер. Оставено е на директорите да преценяват кое до каква степен ще се изпълнява. Време е тези мерки да станат задължителни. Говоря за носенето на маски от деца над начален курс и всички учители", уточни Кунчев.

По думите му  ротационният принцип на обучение е важен, но въпреки това вирусът продължава да циркулира. Важно е да няма смесване на деца от различни паралелки в извънкласните дейности.

„Относно заболеваемостта нещата будят безпокойство. На практика между отделните седмици новите случаи се увеличават с 13-14 %. Не е огромен ръст, но е значителен. Няма смисъл да се правят прогнози до каква заболеваемост ще стигнем, но само искам да ви кажа, че в Сърбия тя е 1370 на 100 000. Ние сме с 340 до 360 болни на 100 000. Ако гледаме какво се случва при съседите, може да очакваме значително повече болни в следващите седмици и у нас”, каза държавният здравен инспектор. 

„Близо 2 часа обсъждахме с Експертния съвет по епидемиология и общото мнение е, че по-важно е да се спазват мерките, защото дори сега разпоредените са в голяма степен достатъчни, ако се спазват", каза още той.

Той отново напомни, че ако не искаме вълните на коронавируса непрестанно да се повтарят, трябва ваксинация.

"Това е начинът да се отървем от заболяването. Когато имаш оръжие да се противопоставиш на нещо, но не го правиш, проблемът си е твой”, напомни Кунчев.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.