Комисията за защита от дискриминация в Република Северна Македония (РСМ) е преминала в нелегалност, след като вицепремиерът по европейските въпроси на Скопие Никола Димитров заяви, че няма нито една жалба там от граждани на РСМ с българско самосъзнание. По този начин той отговори в Страсбург на въпрос на Екатерина Захариева, член на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която го попита какво прави неговото правителство, за да спре дискриминацията и тормоза над хората, които се идентифицират като българи.

Веднага след дебата в Съвета на Европа председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов обеща да помогне на македонци с българско самосъзнание, които са дискриминирани или по време на преброяването в РСМ, или на работното място, или от представители на полицията, да подадат жалби в Комисията за защита от дискриминация на РСМ.

На адреса, посочен на сайта на Комисията за защита от дискриминация в Скопие, няма такова ведомство, нито табела с нейното име. Сградата се използва основно от македонската държавна телевизия и радио МРТВ. Снимка Фондация "Македония"

 

Какво било учудването на няколко македонски граждани с български корени, когато отишли на адреса на Комисията, и открили, че тя е изчезнала заедно с табелката си.

На посочения в интернет адрес в Скопие: бул Гоце Делчев 18, етаж 14, се оказва, че се намира Агенция за защита на правото на свободен достъп до информация от обществен характер (виж снимката), а служителите там са заявили, че не са чували за Комисия за защита от дискриминация, разказа пред Клуб Z Виктор Стоянов.

"Ще уведомим Европейската комисия и Съвета на Европа (пред който Никола Димитров излъга, че имало такава комисия ), че в РС Македония на практика не съществува такава комисия. А жалбите ще изпратим в българското посолство в Скопие, за да ги изпратят по дипломатически път на македонското правителство и да уведомят останалите посолства на ЕС в Скопие", каза Виктор Стоянов.

Очаквайте утре 51-ия епизод на Z-Kаст - с Виктор Стоянов.