"В следващите дни над 100 българи ще пуснат сигнали за етническа дискриминация до комисията по дискриминация в Скопие. Разбра ли Никола Димитров - Nikola Dimitrov , ти си един жалък лъжец и смешник, но не бих те наел да ми бъдеш и шут, защото си досаден и скучен. Очаквайте още десетки сигнали. Четете и вижте за какво се случва с вашите братя на няколко десетки километра от вас!!!”

С тези думи председателят на фондация “Македония” Виктор Стоянов обяви във фейсбук кампания, в рамките на която граждани на Република Северна Македония (РСМ) ще подават жалби пред македонските власти за натиск от институциите срещу тях.

Първите няколко жалби вече са подадени - срещу преброители в държавното преброяване в РСМ, които отказват да запишат като българи част от гражданите. 

Преди седмица вицепремиерът по европейските въпроси на РСМ Никола Димитров гастролира в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, където оцени като необоснована забележката на бившия външен министър на България Екатерина Захариева, че „в Северна Македония се дискриминират онези, които се самоопределят като българи и има говор на омразата”.

„Във връзка с обвиненията в дискриминация беше констатирано, че няма нито една жалба за дискриминация на тази основа, нито жалба в Европейския съд за правата на човека. Запознат съм с други случаи, но те не са срещу нашата държава. Не знам какви са тези обвинения, за които се говори в българското общество от страна на българските политици. Ние сме мултиентическа държава. Нашата конституция и политическата ни традиция спазват принципа, че всички сме еднакви и живеем в един дом. Тази наша политика не се споделя от всички държави в региона”, каза Димитров, който припомни, че днес в страната приключва преброяването, по време на което всеки може да се самоидентифицира със своята етническа принадлежност.

Думите му възмутиха цялата парламентарна делегация на България в ПАСЕ. Още повече, че с оправданието, че няма време, беше разрешено да се изкаже от името на България само Екатерина Захариева (ГЕРБ), която остро постави въпроса с нарушаването на човешките права на македонските граждани с българско самосъзнание.

"Никола Димитров превърна речта си на този форум в чисто политическо изказване”, каза пред Клуб Z ръководителят на българската делегация в ПАСЕ Димитър Гърдев (ИТН).

“Никола Димитров се опита да се аргументира, че няма дискриманиция срещу българите в РСМ, с факта, че липсват такива жалби както до македонската комисия за защита от дискриминация, така и до Съвета на Европа. Този аргумент е смехотворен - хората с българско самосъзнание в РСМ нямат доверие на официалните институции в тази държава и това не може да бъде критерий”, коментира пред Клуб Z друг член на българската делагация в ПАСЕ Стефан Тафров (ДБ).