Българската делегация на есенната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) реагира изключително остро на изслушването на вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров в Страсбург, който се възползва от международната трибуна, за да обвини още веднъж България, че е пречка в европейския път на Република Северна Македония. И че пречим на правото му на самоопределение.

Само един въпрос от България 

“Никола Димитров превърна речта си на този форум в чисто политическо изказване срещу България и тотално измести фокуса на дискусията. Всъщност ПАСЕ не се занимава с двустранни въпроси, а с тези като правата на човека например.

Въпреки, че страната ни бе единствената, спомената в речта му, само един представител на българската делегация получи възможност да зададе въпроси, докато наши съседни държави като Сърбия, Хърватия и Турция получиха по два въпроса”, разказа пред Клуб Z ръководителят на българската делегация в ПАСЕ Димитър Гърдев (ИТН).

Захариева: Не отговори кога ще спре тормозът над българите в РСМ

С обяснението, че времето не достига, единственият български представител, допуснат да говори, бе Екатерина Захариева (ГЕРБ).

“Попитах Никола Димитров какво прави правителството на РСМ, за да преодолее негативната тенденция, свързана с натиск и дискриминация спрямо гражданите на РСМ от български произход, изразяваща се в заплахи, престъпления от омраза, посегателства над хора и тяхното имущество, както и слово на омразата от страна на техни държавни служители? Зададох му и въпрос възнамерява ли правителството в Скопие да изпълни резолюцията на Съвета на Европа от 2006 година, изискваща осъждането на тоталитарните режими?

РСМ е единствената държава с такова минало, която все още не го е направила, както и не е предоставила реабилитация на жертвите на комунизма. Смята ли правителството му да отвори публично архивите с досиетата на бившите тайни служби?”, каза Захариева пред Клуб Z.

Според нея реакцията на македонския вицепремиер е била разочароваща за цялата българска делегация.

“На първия въпрос отговорът бе, че дискриминация спрямо българите няма. А на втория не чух никакъв коментар”, каза Захариева. 

Бившата българска външна министърка е заявила, че България продължава да подкрепя Република Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз при изпълнение на необходимите условия. Едно от тях е и спазването на човешките права на всички граждани на тази държава, включително тези, които се самоопределят като българи.

Тафров: Потиснатите българи в РСМ нямат доверие на официалните институции там

“Никола Димитров се опита да се аргументира, че няма дискриманиция срещу българите в РСМ, с факта, че липсват такива жалби както до македонската комисия за защита от дискриминация, така и до Съвета на Европа. Този аргумент е смехотворен - хората с българско самосъзнание в РСМ нямат доверие на официалните институции в тази държава и това не може да бъде критерий”, коментира пред Клуб Z друг член на българската делагация в ПАСЕ Стефан Тафров (ДБ). 

Тафров бе изключително недоволен и от липсата на отговор на въпроса кога ще бъдат отворени архивите на югославските тайни служби. 

“Там ще излезе истината за преследването на много хора само заради това, че са се идентифицирали като българи”, каза Тафров. 

Той допълни, че ако е имал възможност, щял да попита македонския вицепремиер кога най-сетне страната му ще приеме закон за почитане на жертвите на тоталитарния режим.