С почти пълно единодушие Столичният общински съвет прие доклада за възлагане на "Топлофикация София" ЕАД да проведе преговори с цел компенсиране на увеличените разходи на дружеството.

Двама от общинските съветници не успяха да гласуват онлайн, а против бе само независимият Борис Бонев.

Директорът на "Топлофикация София" Александър Александров използва възможността да обърне внимание колко настоящото ръководство е намалило загубите в последните 2 години.

"През 2019 г. загубата беше 87 млн. лв., за 2020 г. бе намалена на 67 млн. лв. В бизнес плана ни за 2021 г. се очакваше загуба от 21 млн. лв. или на оперативна база това щеше да даде печалба между 10 и 11 млн. лв. След това дойде цунамито, наречено промяна в енергийните пазари."

"Цунамито", вследствие на значителния ръст на цените на природния газ и въглеродните емисии тази година, се случва на всички в Европа, вероятно в цял свят. И излиза извън всякакъв контрол, подчерта Александров - не се очаква успокояване на пазарите.

"В никакъв случай не искам да сме разбрани погрешно, че „Топлофикация“ иска увеличение на цената. Разбираме, че цената, която софиянци заплащат, е достатъчно висока за тях, особено в разразяващата се икономическа криза в пандемичната ситуация. Както всички други в бизнеса търсим помощ и съдействие от държавата“, обясни той.

По отношение на преговорите с "Булгаргаз" дружеството е срещнало "една стена".

"Ако не ние, то тези след нас трябва да продължат, това, което сме започнали. Модернизацията на „Топлофикация“ е ключът да излезем от непрекъснатата спирала, в която сме ограничени между регулаторната рамка и дълговете от миналото“, заключи той.

Представителите на БСП подкрепиха доклада, "като отговорна политическа сила", но не пропуснаха да критикуват управляващите за високите цени и тезата им, че те са "социално поносими".

"Мантрата, че няма да спре да работи „Топлофикация“ е много хубава, но от данните, изнесени от ръководството на дружеството е видно, че проблемът с наличните ресурси е сериозен, предвид покачването на цената на газта и зелените сертификати", отбеляза Иван Таков от левицата. "Понеже непрекъснато се говори за социално поносима цена. Спорно е дори в момента колко е социално поносимата цена на парното, предвид социално-икономическото състояние на хората. Трябва да внимаваме с тези термини, защото една голяма част от населението на София, а и не само, изпитва голяма трудност при плащане на сметките за енергия, било то за електроенергия или топлоенергия.“

Иван Мечков от БСП отбеляза, че трябва да се обсъдят и начини за запушване на течовете в "Топлофикация" - след като СОС прави извънредно заседание по темата, тази тема трябва да е на дневен ред. А управляващите не приемат нито едно от предложенията на опозицията.

Лидерът на групата Калоян Паргов заяви, че е загубено много време в търсене на консултанти, а сега софиянци са застрашени от социално-икономическа криза точно преди отоплителния сезон.

Методи Лалов от "Демократична България" обърна внимание на втора точка от доклада - тя предвижда и енергийни помощи за бедните домакинства в София.

"Енергийната бедност не е само по отношение на топлинната енергия. СОС е принципал на "Топлофикация" - как защитаваме интересите на столичани в области, в които нямаме право, по отношение на газ, по отношение на електричество?", попита той. "С добра цел сме добавили и направили една каша, моля да обърнете внимание, че в едни преговори ще получим такъв отговор."

Борис Бонев от "Спаси София" отбеляза, че е напълно безспорен фактът, че цените на суровините "са полудели" и не е имало как да бъдат предвидени предварително, затова и търсенето на компенсации е добра стъпка. Но допълни:

"Доброто управление на общинска собственост обаче изисква преди да се търси външна помощ и да се прехвърли отговорността за финансовото състояние на едно дружество на външни фактори, е редно собственикът да направи всичко възможно, така че разходите да са максимално намалени, управлението - оптимизирано, а услугата - най-добрата възможна. Нямам никакво усещане, и обективно, и субективно, това да е направено. Не смятам, че е честно и правилно, без Столична община да е оптимизирала работата в дружеството, ние да ходим да търсим помощи от държавата, което би означавало всички българи да поемат солидарно отговорността за спасение на столичната Топлофикация."

Липсват структурните реформи, добави той. И се предложи за участник в преговорния екип, но призна, че очаква за пореден път да не бъде допуснат от управляващите.