"Булгаргаз" поиска от КЕВР да увеличи цената на газа за октомври с шокиращите 36,2% спрямо предходния месец. Това е изключително изненадващо, защото предишната заявка бе за скок от "едва" 16%. Номиналното изражение на исканото увеличение означава, че мегаватчас ще струва малко над 94 лв. 

Само около 30 минути по-късно дойде и решението на регулатора и то е одобрително. Така официално от днес КЕВР повишава цената на газа с тези 36,2% за октомври. Новата цена влиза веднага. 

Годишното увеличение спрямо цената от миналия октомври е 282%, показват простите сметки. 

"Увеличената цена на природния газ за м.октомври отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари.  Данните показват, че през месец септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%. По данни на „Булгаргаз“ ЕАД цената, която дружеството предлага за българския пазар, е с около 20% по-ниска от цените на европейските газови хъбове, като от началото на 2021 г. досега потребителите у нас са заплатили 140 млн. лева по-малко в сравнение с потребителите в Европа", пише в решението на регулатора. 

Новите числа означават, че ще ставаме свидетели на рекордно в историята поскъпване на горивото. Засега увеличението не засяга битовите потребители, но и техните сметки ще бъдат "напомпани" след 1 януари на 2022 г. 

Според "Булгаргаз" причината е скокът на международните спот пазари, където се отбеляза нов рекорд от 100 евро за един мегаватчас. 

Цената се надува в Европа от доставките на "Газпром". Към момента азерският газ е с близо 50% по-евтин, но България не може да внесе цялото си договорено количество, заради факта, че интерконекторът с Гърция все още не е готов.

Че ако връзката бе изградена, газът щеше да е по-евтин, потвърди и шефът на БГЗ Николай Павлов. Той обаче отказа да каже с колко по-малко. 

Добрата новина от днес е, че БГЗ все пак е предподписала договора с Азербейджан за продължаване на частичните доставки през другата точка в Гърция и обещава да опита да внесе още по-големи количества. Това може и да доведе до намаляване на цената за следващия месец, но Николай Павлов отказа да се ангажира с такова предположение.  

Той продължава да настоява, че родните потребители плащат с около 20% по-малко от европейските граждани и че за година спестяването е около 500 млн. лв.