Руски космонавт, претърпял инфаркт по време на разходка в космоса на Международната космическа станция, ще получи спешната операция, която му е необходима, за да преживее пътуването обратно до Земята. А хирург е изпратен в орбита, за да извърши операцията.

Добрата новина е, че това е сюжет за филм. Още по-добрата новина е, че той наистина бъде сниман в Космоса - първият пълнометражен филм от този тип.

Това е проектът на продуцента Клим Шипенко, който, заедно с ветерана космонавт Антон Шкаплеров и руската актриса Юлия Пересилд, ще имат шанс да станат пионери в космоса и кино изкуството с един полет.

Тримата излетяха вчера на борда на руския космически кораб "Союз МС-19" от космодрума Байконур. Ракетата е специално декорирана за филма. Вечерта "Союз" се прикрепи към руския мини-изследователски модул "Рассвет", част от МКС.

Или по-скоро това е измислената сюжетна линия зад реалния живот на руската актриса Юлия Пересилд, продуцента Клим Шипенко и ветеран космонавт Антон Шкаплеров на мисия да заснеме първия пълнометражен филм в космоса.

Мисията "Зов" има дори свой собствен бадж за скафандрите с филмова лента и имената на малкия снимачен екип.

На борда на МКС Пересилд и Шипенко  ще прекарат 12 дни, в който ще снимат части от "Вызов" (Зов), продукция, подкрепена от "Роскосмос", руският Канал 1 и студио "Жълто, черно и бяло". Юлия Пересилд ще играе хирурга, Женя, а Шкаплеров и двама активни руски космонавти - Олег Новитски и Пьотр Дубров - ще изиграят себе си като екипажа на станцията. Ще помагат и други активни астронавти от NASA и JAXA (Японската космическа агенция).

Пересилд е минала специална селекция - едновременно за актриса и космонавт. Общо 3000 души и 20 финалисти са участвали в кастинга. Тя има и резерва - Алена Мордовина. Кастингът е бил и тест за нов модел на ускорена подготовка за космически полети, споделят от "Роскосмос". Актрисата ще бъде едва петата рускиня в орбита.

А Шипенко, освен продуцент, ще бъде и режисьор, оператор, гримьор. Предвидено е около 35-40 минути от лентата да са заснети на МКС. Останалата част ще бъде снимана в наземните тренировъчни центрове на "Роскосмос".

Дубров и американецът Марк Ванде Хей дори ще удължат престоя си в космоса с 6 месеца заради филма и ще се приберат заедно с Шкаплеров. Така Ванде Хей ще стане астронавтът, прекарал най-дълго в космоса досега, така че и САЩ получават нов рекорд.

Русия всъщност влиза в нова космическа надпревара със САЩ - миналата година Space X, Axiom Space и НАСА обявиха проект за филм на Том Круз, заснет в космоса. По всичко личи, че руснаците за момента водят.