Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият кандидат-премиер и министър на "Има такъв народ" Петър Илиев няма официално да бъде считан за плагиат, въпреки заключенията на Етичната комисия на Софийския университет. Това разясни деканът на Юридическия факултет на СУ Даниел Вълчев в ефира на бТВ.

Миналия месец Етичната комисия стигна до извода, че в книгата на Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник. 

В последствие, както е редът по правилника на СУ, ректорът проф. Анастас Герджиков предложи на Факултетния съвет на ЮФ Илиев да бъде уволнен за плагиатство.

"Юристите трябва да направим втора проверка, избира се специална комисия от трима души, специалисти в съответната област.

След това, след консултация със специалисти по трудово право, установихме - при положение, че Илиев е готов да заплати едномесечното си предизвестие (а той е депозирал една заплата) той трябва да се счита за напуснал. 

Аз бях насрочил за вторник, за днес, извънредно заседание на Факултетния съвет за свикване на тази комисия. Поради липса на предмет на този Факултетен съвет, съм го отменил вчера", обясни Вълчев.

Това означава, че пълната процедура за плагиатство не е завършена. А тя касае евентуалното академично и правно бъдеще на Илиев.

Според Закона за развитието на академичния състав човек, който е установен за плагиат по законоустановения ред, не може да бъде кандидат за академичните длъжности "доцент" или "професор". Но без тази процедура да е завършена, Илиев може в бъдеще да кандидатства за тези академични длъжности без формални ограничения. 

Според Вълчев въпросът е затворен - Илиев вече не работи за СУ. Той добави:

"За мен това значи, че в съвременния свят всеки един пишещ човек трябва да бъде много внимателен, когато представя своите произведения, и трябва да бъде коректен, защото много лесно се установяват подобни неща."

Коментари

Мерзавците

Как се пазят един друг мерзавците…. Даниелчо е същият боклук като този имекяр на Славчо .

Ъ-ъъъъ...

Айде-ее, пак калъч! Таман тук се бяха нагласили за голямото тричане и барбадоският с една мижава заплата прекърши академичния гняв на Ахила. Priceless!

Малей!

До 10-15 г този ще ни е министър или президент!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.