Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е поканил в понеделник Хърватия да се присъедини към американската Програма за отмяна на визовия режим, което е крачка към отпадане на визите, съобщава телевизия "N1", цитирана от БТА.

"Тази стъпка към безвизово пътуване е признание за огромния напредък на Хърватия в постигането на строгите стандарти за страните участнички. Очакваме още по-силни отношения между САЩ и Хърватия", посочил Блинкън в туитър.

В началото на тази година бе официално съобщено, че броят на отхвърлените молби за визи през 2020 г. е спаднал под 3%, каквото е изискването за отпадането на визите.

Хърватският премиер Андрей Пленкович благодарил и посочил, че "с интензивната работа на правителството и министерствата на вътрешните и външните работи ще бъде реализиран един от външнополитическите приоритети" на страната.

"Потвърждаваме партньорството между Хърватия и САЩ, а най-голяма полза от премахването на визите ще имат хърватските граждани, които ще могат безпрепятствено да пътуват за САЩ", заявил Пленкович.

България е още далеч от облекчението, след като броят на отказите за миналата година е 9,75 на сто. 

Според източник на Клуб Z от Държавния департамент от седемте страни, които са кандидатки да влязат в Програмата за отмяна на визовия режим единствено в Хърватия има намаляване на отхвърлените визи и през миналата година те са били 2,69 процента. Голямо е увеличението при Кипър - от 2,78 процента до 6,21 на сто. 

Румъния също се отдалечава от безвизовия режим - отхвърлените визи през 2019 г. са били 9,11 процента, през 2020 г. - 10,14 на сто.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.