Богатите страни от северната част на ЕС се опасяват от повторение на прибързаното приемане на България и Румъния през 2007 г., пише Ройтерс.

Става дума за намерението на Брюксел да се ангажира с евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.

Утре в словенския град Бърдо ще се проведе среща на върха ЕС-Западни Балкани.

Европейските лидери ще могат да препотвърдят гаранциите си за бъдещо членство на шестте страни от региона. Това е станало възможно, след като постоянните представители на страните членки са преодолели различията помежду си, твърдят двама представители на Съюза пред Ройтерс.

Стратегията на разширяване на ЕС на югозапад се натъква на пречки, макар официално вратата да е отворена за тези, които изпълняват критериите, заявява дипломат, пожелал анонимност.

„Не мога да кажа, че всичко върви добре. Разбира се, има много въпроси, но не можете да казвате, че вратата е затворена“, изтъква той.

Словения, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, се опитала да вмъкне в документа ангажимент блока да приеме страните от Западните Балкани до 2030 г. Опитът обаче бил неуспешен, твърди представител на Брюксел.

Освен от повторение на случая с България и Румъния, европейските лидери се опасяват и от лошото управление на миграцията на работници от Източна Европа към Великобритания, допълва Ройтерс. Този факт настроил много хора в Обединеното кралство срещу ЕС.

Но дори декларацията от срещата де бъде одобрена, дипломатите не очакват скорошен напредък по спора межзу България и Република Северна Македония (РСМ). Заради този диспут София е против преговори със Скопие.