Президентът Румен Радев упражни днес правото си на глас, след което отговори на журналистически въпроси. Сред репортерите, дошли да отразят събитието, бе и журналистка от Република Северна Македония. Тя бе силно заинтересувана дали политиката на България спрямо Република Северна Македония ще се промени след изборите и дали София ще вдигне блокадата спрямо Скопие.

"Какво разбирате под блокада?", попита я Радев.

Журналистката поясни, че има предвид ветото, което България наложи на Република Северна Македония за започване на преговори с ЕС.

"Ние очакваме нашите приятели от Република Северна Македония, нашите братя, най-вече ръководството на държавата, сами да вдигнат блокадата. Тази блокада не е наша. Очакваме реални резултати.

Да се променят учебниците, чакаме от 4 години, паметниците с техните надписи, музеите, публичните медии. Да изкореним веднъж завинаги езика на омразата. Нашите млади хора, когато падне границата, да не се мразят. Това не зависи от България. Очакваме ясни решителни действия от вас", каза Радев.

И допълни:

"Политиката на България спрямо Република Северна Макдония не зависи от това кое правителство ще бъде на власт. Зависи от това да имаме открит, конструктивен диалог. И той да се води в една от двете столици. Тук ние трябва да се разберем, между нас си".

Президентът изтъкна, че е важно Скопие да изпълни Копенхагенските критерии за членство. 

По отношение на изборите Радев заяви, че силно се надява партиите да са си научили урока от предишния парламентарен вот и сега да бъдат по-конструктивни.

"Най-важниото е българите да излязат масово да гласуват. Ако искаме да имаме легитимно правителство, ние трябва да го направим такова", заяви Радев.

Той изтъкна, че проблем с машините като цяло няма. Президентът поздрави служителите на органите на реда и призова да се справим с купения вот, който нарече "уродливо явление".

"Всички трябва да се притесняваме, ако не се състави правителство. Когато имаме висока избирателна активност, ще имаме легитимен парламент и ще очакваме той да роди енергично, предвидимио, легитимно правитество", каза президентът.

Държавният глава очаква започнатите промени към по-добро да продължат. На въпрос дали е възможно министри от служебното правителство да останат в следващ кабинет, той отговори:

"Рано е да гадаем, зависи каква легитимност ще има следващият парламент".

Гласувах връщането на държавността да продължи, гласувах за държава с правила и закони. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, след като упражни правото си на глас на изборите за Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Обнадеждена съм от голямата енергия за промяна, която виждам напоследък. Хората видяха ясна алтернатива, видяха, че може да се управлява по различен начин, професионално, с експертиза, с амбиция, с визия за развитието на България. Първите резултати за по-мащабни инвестиции вече са налице", подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът призова българите в България и сънародниците ни в чужбина да гласуват.

"Само масов вот ще покаже, че сме преборили страха, че сплашванията с машинното гласуване, с манипулации не могат да ни накарат да си останем у дома, а ще излезем и ще дадем своя глас за нашето бъдеще. Да бъдем отговорни към себе си и към децата си и да направим своя избор", заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отбеляза, че опитите за манипулации никога няма да спрат, защото има партии, които години наред така печелят избори.

"Убедена съм, че машинното гласуване ще намали драстично фалшификациите. С машини се гласува лесно и много бързо. Не вярвам, че възрастните хора няма да се справят с машините, да не ги подценяваме", призова Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на цялата изборна администрация за усилията и професионалната работа.