Падане на българското вето за преговори с Република Северна Македония (РСМ) не може да се очаква или в най-добрия случай е много трудно в този момент.

Това стана ясно от отговор на представители на Европейския съвет на въпрос на Клуб Z. Той бе по повод срещата ЕС-Западни Балкани, която ще се състои на 6 октомври в словенския град Бърдо.

Попитахме дали ЕС е получил сигнал от София България за евентуално деблокиране на преговорите със Скопие.

„Председателят (на Европейския съвет – б.р.) Шарл Мишел беше много активен в опитите си да сближи позициите на двете страни. Контактите продължават. Но знаете, че в България предстоят избори. Така че времената са трудни. Не искаме дискусиите да бъдат само за разширяването“, отговориха представителите на институцията.

България и РСМ продължават да преговарят помежду си, допълни друг представител на Европейския  съвет. И срещата в Бърдо е добра възможност за лидерите на страните от ЕС да разговарят с колегите си от двете спорещи държави.

В Бърдо обаче няма да бъде поет антажимент за разширяването на Съюза, допълниха от Брюксел. В ЕС засега няма единодушие по въпроса, че разширяването трябва да напредне. Но м заключенията ще бъде препотвърдено европейското бъдеще на Западните Балкани.

ЕС ще обяви ангажимент в размер на 30 милиарда за развитието на към региона, казаха още от Европейския съвет. Парите ще дойдат чрез Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Засега няма сигнали, че някой от лидерите няма да присъства на срещата, казаха още от Брюксел. Те бяха попитани дали може да се очаква там да бъде испанският премиер Педро Санчес. Испания е една от петте страни от ЕС, които не признават Косово. Останалите са Румъния, Словакия, Гърция и Кипър.

Подходът към Косово ще бъде като този от срещата в София между ЕС и Западните Балкани през 2017 г., казаха представителите на Европейския съвет. На форума няма да бъде изложен флагът на тази страна.