Федерален съд в САЩ постанови, че компанията "Тесла" трябва да плати над 130 милиона долара обезщетение на бивш чернокож служител, след като реши, че той е бил подложен на тормоз на расова основа на работното си място, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдът реши, че "Тесла" не е предприела разумни стъпки, за да попречи Оуен Диас, работил в завод на компанията, да бъде подложен на тормоз на расова основа.

В послание към служителите, публикувано на сайта на "Тесла", се казва, че делото се отнася до обиди на расова основа във фабриката, както и расистки графити в тоалетните. Трите пъти, когато Диас се е оплакал от тормоза, компанията се е намесила и е взела мерки.

Съдът е присъдил на Диас обезщетение от 6,9 милиона долара и 130 милиона долара наказателна глоба, целяща да накара компанията да избягва подобни действия в бъдеще.

"Макар че ние вярваме твърдо, че тези факти не оправдават присъдата, постановена от съда в Сан Франциско, признаваме, че поведението ни през 2015 и 2016 г. не беше безупречно", заяви Тесла.

Засега компанията не е съобщила дали ще обжалва присъдата.