Тази сутрин с плавателен съд трябва да започне източване на още от горивото на кораба „Вера Су“. Изчаква се по-добро време, за да се възстанови пренасянето на карбамида от кораба с платформа, снабдена с кран, съобщава БНР.

Корабът край Камен бряг потъва, съобщи вчера министърът на транспорта Христо Алексиев.

Има готовност за спешна евакуация на екипажа, но преместването на кораба зависи от метеорологичните условия, обявиха властите вчера.

Плавателният съд вече 14 дни е заседнал край бреговете на Яйлата, изместил се е и приближил към брега.

Той е пълен с 3 300 тона изкуствен тор (карбамид) и носи тонове корабно дизелово гориво.

През изминалата седмица от него на баржи трябваше да бъдат претоварени 700 тона карбамид, но операцията се провали и беше прекъсната, след като значителна част от товара се изсипа в морето.

Според последните публикации в резервоарите на кораба има още 3000 литра гориво, които са необходими за евентуални маневри.

Според Борислав Сандов, съпредседател на партия „Зелено движение“, ситуацията със заседналия при Яйлата кораб е по-лоша от съобщеното от властите. В своя публикация във фейсбук Сандов отбелязва, че товарът на кораба може и да не се води опасен, по „някакви си класификация“, но товарът продължава да е много вреден за морската екология и местния бизнес, свързван с Черно море.