Починалите от COVID-19 по света са прехвърлили 5 милиона души, показва статистика на Ройтерс. Делта вариантът на вируса води до нарастване на смъртните случаи при неваксинирани заразени, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Почти над година беше нужно, за да се премине прагът от 2,5 милиона жертви на коронавируса. Но следващите 2,5 милиона жертви бяха отбелязани за 236 дни. Най-много са смъртните случаи в САЩ, Русия, Бразилия, Мексико и Индия.

Средно по 8000 смъртни случая от COVID-19 на ден е имало през последната седмица, което означава пет смъртни случая на минута.

700 258 са жертвите на коронавируса в САЩ от началото на пандемията, предадоха световните агенции, като се позова на данни на референтния по темата университет "Джонс Хопкинс".

Тази мрачна статистика показва, че всеки ден стотици американски продължават да умират от COVID-19 въпреки ваксинационната кампания. Експерти обаче предупреждават, че неваксинираните си остават все така уязвими пред болестта.

Над 64 процента от населението на САЩ е получило най-малко една доза от трите разрешени ваксини. Носенето на маска и ваксинацията продължават да разделят американците. Някои републикански губернатори, като например тези на Флорида и на Тексас, поискаха да въведат забрани за задължителното носене на маски в техните щати. На обратния полюс Калифорния, ръководена от демократ, обяви вчера, че ще направи задължителна за учениците ваксинация срещу коронавируса.

43 615 149 случая на зараза с коронавируса бяха регистрирани в САЩ от началото на пандемията досега.

Авиокомпаниите "Америкън еърлайнс", "Аласка еърлайнс" и "ДжетБлу" се присъединяват към "Юнайтед еърлайнс" в изискването към служителите си да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Президентът и изпълнителният директор на "Америкън еърлайнс" Дъг Паркър е казал на служителите си, че онези, които изберат да останат неваксинирани, няма да могат да работят за компанията.

Във вътрешен документ на "Аласка еърлайнс" пък се казва, че служителите вече няма да имат възможността да се тестват регулярно и да носят маски, вместо да се ваксинират.

Същевременно четирима запознати източника казаха, че Белият дом настоява големите американски компании да направят до 8 декември задължителна ваксинацията за служителите си, предаде Ройтерс.

Членове на Конгреса призовават и за изискване за ваксинация или за представяне на отрицателен тест за коронавируса за вътрешните полети в САЩ.

Междувременно съдийката от Върховния съд на САЩ Соня Сотомайор отказа да блокира изискването на град Ню Йорк за задължителна ваксинация срещу коронавируса на учителите и персонала в държавните училища, предаде Ройтерс. Искането за блокиране на изискването бе отправено от група от четирима преподаватели.

Учителите и персоналът в обществените училища в града трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса или ще бъдат пратени в неплатен отпуск. Крайният срок за ваксинацията изтече в 21 ч. по Гринуич на 1 октомври (2 ч. българско време на 2 октомври).

Кметът на града Бил де Блазио каза, че 90 процента от служителите в обществените училища в града са получили най-малко една доза от ваксините срещу коронавируса, в това число 93 процента от учителите и 98 процента от училищните директори.