Титаничен интернет трафик е включвала хакерската атака срещу електронното преброяване през септември у нас, съобщи Красимир Симонски, зам.-председател на Държавна агенция "Електронно управление" и национален координатор по киберсигурността.

"Този трафик беше с размерите да запълни целия международен капацитет на България - интернет вход. Атаката е достигнала 250 гигабита в секунда. Това е все едно в едно шише да наливате през тясното гърло много повече вода – знаете, че се получава задръстване", заяви той пред БНР.

250 гигабита в секунда е много над стандартните защити дори в големите центрове за данни - у нас и по света. Според Симонски това е индикация, че кибератаката съзнателно е била насочена към блокиране на електронното преброяване.

"Натам водят изводите, абсолютно, това е и заключението. НСИ и цялата ни държава е станала жертва на някакви доста лоши и зли помисли. Тук може да се потърси и къде е мотивацията. Но някой може би е имал интерес да спре това преброяване или да го дискредитира, да го направи по начин, по който да не се постигне ефектът от това преброяване“.

Поради затрудненията електронното преброяване бе спряно за кратко, а в крайна сметка срокът за него бе удължен до края на септември.

В НСИ са отчели потенциалните рискове за пробив в системата, но "не са се замисляли за достъп до системата така сериозно", допълва Симонски.

Любопитно е, че няма друга подобна атака в Европейския съюз - но през 2020 г., когато САЩ преброяваше своето население, техните сървъри също бяха ударени.