Москва призовава Душанбе и Кабул да търсят пътища за намаляване на напрежението на таджикско-афганистанската граница, заяви днес на брифинг заместник-говорителят на руското външно министерство Алексей Зайцев, цитиран от ТАСС.

"С безпокойство наблюдаваме нарастващото напрежение в таджикско-афганистанските отношения на фона на остри изявления на лидерите на двете страни. Появиха се съобщения за струпване на въоръжени сили на двете страни по общата им граница. Призоваваме Душанбе и Кабул да търсят взаимноприемливи варианти за уреждане на възникналата ситуация", посочи дипломатът, предаде БТА.

По-рано вицепремиерът на талибанското правителство в Кабул Абдул Гани Барадар заяви, че Таджикистан се меси във вътрешните работи на страната му и добави, че „на всяко действие има противодействие“, предаде турската телевизия ТРТ на руски език.

Талибаните са изпратили в провинция Тахар край таджикската граница хиляда войници от частите си със специално назначение.

Президентът на Тажикистан Емомали Рахмон проинася видеообръщение към Общото събрание на ООН на 23 септември т.г., призовавайки за избори и инклузивно правителство от всички етноси в Афганистан. Талибаните приемат това като намеса във вътрешните работи на страната им. Снимка АП / БТА

В понеделник президентът на Таджикистан Емомали Рахмон прие военен парад на границата на страната му с Афганистан, предаде ТАСС, позовавайки се на информация на сайта на таджикския държавен глава. Проявата минала с участието на 2 000 войници и офицери, 50 единици бойна техника,  се казва в съобщението.

Четири дни по-рано, в изказване пред сесията на Общото събрание на ООН Рахмон призова за провеждане на избори в Афганистан и за създаване на инклузивно правитество с участие на всички етнически групи, в това число - и на афганистанските таджики, припомня ТАСС. 

Руската агенция посочва, че Рахмон също е предупредил за опасността от възраждане на международния тероризъм на афганистанска територия.