Сърбия и Косово постигнаха споразумение за деескалация и възстановяването на свободното движение на автомобили през границата помежду им.

Новината обяви днес специалният преставител Мирослав Лайчак.

Това означава, че Белград е приел компромиса, след като вчера това направи Прищина. Косовският преговарящ Бесник Бислими отпътува вчера за родината си, докато белградският му колега Петър Петкович остана в Брюксел до днес. При това двамата нито веднъж не се срещнаха помежду си, а разговаряха с Лайчак и чрез него си предаваха посланията.

В 8 часа сутринта местно време (9 часа българско) на 2 октомври от пунктовете Ярине и Барняк ще започне едновременното изтегляне на косовските спецчасти РОСУ и на издигнатите от сърбите барикади. Преди това там ще бъдат разположени части на КФОР. Пълното изтегляне трябва да приключи в 16 часа местно (17 ч българско) време.

Военнослужещите от мисията на НАТО ще останат в района около две седмици, за да гарантират сигурността.

Сутринта на 4 октомври влиза в сила винетен режим. Шофьорите на колите със сръбски номера ще трябва да си сложат винетки. Мярката е временна и ще бъде в сила до намирането на постоянно решение. То ще бъде търсено от работна група, състояща се от представители на ЕС, Сърбия и Косово. Първата й среща ще се състои на 21 октомври В срок до 6 месеца след това тя трябва да представи заключенията си за постоянно решение.

Споразумението бе приветствано от председателя на Европейската комисия Урсула фан дер Лайен, която снощи пристигна на посещение в Сърбия. Преди това тя бе в Косово.

Доволен е и сръбският президент Александър Вучич. След много безсънни нощи е постигнато най-доброто, изтъкна той в Ниш на съвместна пресконференция с Фон дер Лайен.

Двамата дадоха офииален старт на два знакови за Сърбия проекти. Първият е строителството на Магистралата на мира, свързваща Ниш с Прищина. Вторият е модернизирането на железопътен коридор номер 10, който свързва Сърбия с Австрия и Гърция.