Кристофер Неринг не е непознато име в България. Младият германски историк бе дългогодишен ръководител на изследователския отдел на Музея на шпионажа в Берлин, а днес е гост-доцент в СУ и лектор на фондация „Конрад Аденауер“. „Дневник“ и „Дойче веле“ редовно публикуват негови пътеписи от България, а днес швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг“ публикува неговия разказ за съдбата на българския литературен антипод на Джеймс Бонд – Авакум Захов, създателя му Андрей Гуляшки и провалилия се опит на ДС и България да филмират на Запад историите на непобедимия комунистически агент. 

Още с дебюта на Джеймс Бонд в „От Русия с любов“ през 1963 година Студената война между Запада и соцблока се разгаря и на литературния фронт. Българският писател Андрей Гуляшки създава свой герой, който е отговор на Джеймс Бонд. Агентът Авакум Захов.

При това Захов засега остава и единственият враг на Бонд, който успява да го победи и да го убие, отбелязва Неринг във вестника.

"До 1974 година романите на Ийън Флеминг са забранени в източния блок, а самият Джеймс Бонд е обявен за персона нон грата", припомня Неринг. "Още през 1965 година в интервю за "Литературная газета" Андрей Гуляшки обявява, че в най-новото му произведение ще се появи отговорът на Джеймс Бонд. Това, де факто, е и първото официално пребиваване на Джеймс Бонд отвъд Желязната завеса, само че не като непобедим герой, а като истински престъпник", пише още Неринг.

В статията си в „Нойе Цюрхер Цайтунг“ историкът разкрива любопитни подробности от съдбата на Захов и Гуляшки.

Захов се ражда в литературата още през 1958 година и бързо се превръща в звезда в източния блок. Плащат му по 30 000 лева годишно на Андрей Гуляшки за поредицата му от романи.

Че Гуляшки е глезеникът на ДС разказват, между другото и други свидетели на времето. В интервю пред Пенчо Ковачев в „24 часа“ дългогодишният шеф на книгоиздаването в България Валентин Караманчев разказва и че Държавна сигурност подарява джип на Гуляшки срещу символичната сума от 1 лев.

Героят на българския писател става толкова популярен, че се ражда идеята поредицата да бъде филмирана във Великобритания. Според Неринг идеята българският герой да достигне до западните киноекрани е и причина издателите в София да се придържат строго към авторските права и по тази причина в романите на Гуляшки Джеймс Бонд носи номера 07, а не 007.

През 1966 година Гуляшки е командирован в Лондон за преговори с британското издателство на Флеминг и евентуално подписване на договор за филмирането на историите за Авакум Захов.

До това обаче в крайна сметка не се стига, като точната причина не е ясна и до днес. Според Неринг, а и от архивите на ДС става ясно, че най-вероятно България в крайна сметка се разколебава от страх да не изпусне контрола върху романите и те да се превърнат в диверсионно оръжие срещу комунизма. Още повече, че издателите на Флеминг са поставили изрично условие романът на Гуляшки да бъде филмиран с британски сценаристи. 

За провала на идеята спомага и публичната критика на другата звезда на криминалния роман в България, писателят Богомил Райнов, смята Неринг. Според Райнов творбите на Гуляшки със Захов са се сринали „до най-ниското морално ниво на Запада“. Според експерти обаче Райнов не би бил изразявал подобна критика без поръчение от най-високо.

Друга версия пък разказва, че романът, поръчан от английското издателство на Гуляшки, не изпълнява изискванията им, слаб е и безинтересен за британската публика. Въпреки това издателството не се отказва веднага, смята, че сценаристите могат да изгладят слабостите в романа. Провалът обаче идва заради несъгласието на наследниците на Флеминг Джеймс Бонд да бъде използван в друг роман.

В книгата си "Дипломация в зоната на кактуса" бившият дипломат Богомил Герасимов пише, че книгата на Гуляшки за британското издателство е толкова лоша, че „вместо да гръмне, издаде звук на въздишка като от спукан балон.“

В крайна сметка Гуляшки не само не стига до световния екран, а се налага и да напише един последен роман с Авакум Захов, който е озаглавен „Последното приключение на Авакум Захов“. Книгата излиза през 1976 година и това е краят на поредицата.