Правителството прие решение, с което предлага на президента на да издаде указ за прекратяване на правомощията на председателя на Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) Цветан Китов, и за освобождаването му от длъжност.

В мотивите се посочва, че председателят на ДАТО е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му.

Какво прави ДАТО

Държавна агенция "Технически операции" е специализиран орган към Министерския съвет за осигуряване и прилагане на специалните разузнавателни средства (СРС). Той се ръководи и представлява от председател, който се назначава с указ на президента на републиката по предложение на Министерския съвет за срок 5 години.

ДАТО се занимава с осигуряване, разработване и прилагане на специални разузнавателни средства - наблюдение, проникване, фотографиране, видеозаписване, звукозаписване, филмиране, белязване на предмети и изготвяне на психологичен анализ във връзка със събирането на данни за защита на правата и свободите на гражданите, националната сигурност и обществения ред, както и проследяване на хора и обекти. 

По-късно бе открито и оборудване за подслушване в болница "Лозенец" (бивша Правителствена).

Скандалът с подслушването

Още в началото на мандата на първото служебно правителство, вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че ДАТО и  ДАНС са подслушвали политици.

Рашков обяви, че стотици български граждани са били подслушвани със специални разузнавателни средства по искане на специализираната прокуратура и с разрешението на спецсъда.