„Да си върнем контрола!“ беше лозунгът, с който Брекзит победи. Той означаваше Великобритания да излезе от ЕС , за да ограничи трудовата имиграция и така да запази повече работни места за своето население.

Това стана, но днес Островът преживява една от последиците. Недостиг на шофьори на автоцистерни доведе до криза със зареждането на бензиностанциите. От 50 до 90 процента от колонките не работят, защото резервоарите под тях са празни в различни райони на Великобритания, предава днес Ройтерс, позовавайки се на Асоциацията на търговците на дребно на горива, която включва 65 на сто от обектите в снабдителната мрежа. Според асоциацията в събота напливът на клиенти е бил 500 процента над нормалния, докато сега е спаднал на 40 на сто над нормалния, предаде Би Би Си.

Пред много от бензиностанциите се точат опашки от автомобили с изнервени шофьори. На други места площадките са оградени със сигнални ленти и надписи, че горива няма, пише агенцията. Според нея човек може да обикаля с часове в Лондон, за да намери къде да зареди. На някои от опашките се е стигнало и до сбивания. 

На табелата пред бензиностанция в Лондон: „Съжаляваме, нямаме повече гориво за днес. Извинения“.

Кризата е резултат от недостига на около 100 000 шофьори на камиони в петата по големина икономика в света, съчетан с психоза за презапасяване сред населението заради глобално растящите цени на горивата. В същото време запасите от тях във Великобритания са достатъчни, но не могат да достигат ритмично до мрежата за търговия на дребно.

В търсене на изход правителството е мобилизирало 150 шофьори на военни автоцистерни, за да помагат в снабдяването там, където персоналът на частните транспортни фирми не достига, съобщи Би Би Си. В неделя властите обявиха, че ще предоставят и 5 000 временни работни визи за чуждестранни шофьори. Полски транспортни фирми, които работеха активно във Великобритания преди Брекзит, намират предложението за смехотворно и смятат, че никой от работниците им няма да се хване на него, отбелязва Ройтерс.

 Опашка  пред бензиностанция в Лондон днес. Снимка АП / БТА

Агенцията посочва, че Британският консорциум за търговия на дребно е призовал правителството да разшири обхвата на схемата за временните работни визи, за да привлече шофьори на камиони и за доставките по Коледа.

 Търговци на дребно, транспортни и логистични компании предупреждават, че цените на всичко от енергията до коледните подаръци ще трябва да се повишат.