Британската криза с горивата се дължи на Брекзит и на прекратяването на свободното движение на хора с Европа. Това обяви фаворитът за следващ канцлер на Германия Олаф Шолц, предаде "Гардиън". 

Шолц се надява премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън да се справи с последиците от напускането на ЕС.

"Свободното движение на хора е част от Европейския съюз и ние работихме много усърдно, за да убедим британците да не напуснат Съюза", заяви той. "Те обаче взеха друго решение и ние се надяваме, че ще успеят да се справят с проблемите, които то предизвика. Мисля, че е важно винаги да поддържаме добри отношения между ЕС и Обединеното кралство, но това е проблем, който трябва да бъде решен".

Редица държави членки на ЕС, включително Германия, от години изпитват недостиг на водачи на тежкотоварни автомобили. Но за разлика от Обединеното кралство, компаниите в ЕС разчитат на гражданите от свои съседи, за да запълнят пукнатините.

Компанията "Бритиш петролиум" заяви вчера, че близо една трета от бензиностанциите й в Обединеното кралство са останали без гориво, на фона на паническите покупки и въпреки призивите на правителството водачите на моторни превозни средства да запазят спокойствие, тъй като няма някакъв сериозен недостиг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

На бензиностанциите се образуваха огромни опашки от превозни средства, като водачите в някои случаи чакаха в продължение на часове, за да заредят автомобилите си с бензин, след като петролните компании съобщиха, че недостигът на шофьори създава транспортни проблеми от рафинериите до бензиностанциите.

В понеделник цените на горивата в Обединеното кралство достигнаха осемгодишен връх. Към "Даунинг Стрийт" бяха отправени призиви да се даде на водачите на линейките, здравните служители и други основни работници приоритетен достъп до гориво.