Брат и сестра, американски граждани от китайски произход, на които беше забранено да напускат Китай през последните три години, имат право да се приберат вкъщи, предават световните медии.

Синтия и Виктор Лиу и майка им, бяха обвинени в „икономически престъпления“ по време на посещение в Китай, припомня Би Би Си. По думите им китайските власти са ги задържали, за да принудат баща им също за се прибере в страната и да бъде обвинен в измама.

Освобождаването на Синтия и Виктор Лиу идва дни, след като Канада освободи от домашен арест Мън Ванчжоу,  финансова директорка на китайския технологичен гигант „Хуавей“, и тя се завърна в Китай. Ванчжоу беше задържана три години по искане на американското правосъдие по обвинение за нарушаване на санкциите срещу Иран.

Критици са обвинявали Китай, че използва обикновени граждани като „разменни монети“ в международни преговори, нещо известно като „дипломацияно на заложниците“. Официален Пекин винаги е отричал това.

В понеделник американските сенатори Едуард Марки и Елизабет Уорън съобщиха, че Синтия и Виктор Лиу са се върнали у дома „след три трудни години, прекарани в Китай като заложници на китайското правителство“.

Те добавиха, че майката на брата и сестрата, Сандра Хан, също гражданка на САЩ, продължава да бъде „задържана в Китай“. Сенаторите заявиха, че работят с правителството на САЩ, за да осигурят и нейното освобождаване.

През 2018 г. тримата са пътували до Китай, за да посетят роднини. Тогава госпожица Лиу е била на 27 години е е работела като консултантка, а брат ѝ е бил студент на 19 години.

Дни по-късно майка им е била задържана от китайски служители и според децата ѝ е била отведена в един от т.нар. „черни затвори“, тайни центрове за задържане. На тях им е било забранено да напускат и Китай.

По това време китайското външно министерство оправдава ограниченията, заявявайки, че тримата имат документи, показващи, че са китайски граждани и са „заподозрени в извършване на икономически престъпления“.

Но братът и сестрата заявиха тогава в пред в. „Ню Йорк таймс“, че китайските власти ги използват, за да примамят баща им, бивш изпълнителен директор на държавна банка, обратно в Китай, за да му бъдат предявени обвинения в измами, въпреки че той е прекъснал връзките със семейството през 2012 г.

Според по -ранен доклад на държавния вестник „Чайна дейли“, баща им Лиу Чанмин е един от 100 -те най -издирвани бегълци от страната, за които има издадени заповеди за арест по обвинения в корупция. Той е избягал от Китай през 2007 г. Според  „Ню Йорк таймс“ майката на двамата, госпожа Хан, е бизнесдама с милиони долари в имоти.

Американски медии съобщават, че Китай е пуснал двамата Лиу в същия уикенд, когато неговите власти са освободили канадските граждани Майкъл Спейвър и Майкъл Ковриг, арестувани в Китай през 2018 г. и обвинени в шпионаж.

Освобождаването на канадците дойде часове след освобождаването на Мън Ванчжоу, която беше задържана в Канада по обвинения, повдигнати ѝ в САЩ.

Очевидната размяна сложи край на дипломатически спор между Пекин и Запада. Но говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че едното освобождаване няма връзка с другото. Тя отговори на въпрос на репортер дали размяната ще стимулира Китай да продължи с тактиката на заложниците.