Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двама канадски граждани, които бяха задържани от Пекин преди почти три години, са освободени и са излетели от Китай. Те ще пристигнат в Канада по-късно тази сутрин, каза днес пред журналисти канадският премиер Джъстин Трюдо, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Майкъл Ковриг и Майкъл Спейвър бяха задържани през декември 2018 г.

Ковриг е бивш дипломат и сътрудник към базирания в Брюксел мозъчен тръст International Crisis Group.

Спейвър е основател на организация, която улеснява международните бизнес и културни връзки със Северна Корея.

През август тази година китайски съд осъди Спейвър на 11 години затвор за шпионаж. По делото срещу Ковриг не е имало решение.

В изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че страната му е "доволна" от решението на Китай, но добави, че мъжете са претърпели "повече от две години и половина произволно задържане".

Те бяха арестувани малко след като полицията във Ванкувър задържа главната финансова директорка на "Хуавей" Мън Ванчжоу въз основа на искане за екстрадиция на САЩ. 

Години наред Китай отричаше ареста на канадците да има връзка със задържането на Ванчжоу. Но часове преди Ковриг и Спейвър да бъдат пуснати, канадски съд разпореди отмяната на всички наложени съдебни мерки срещу Ванчжоу и й позволи да излезе на свобода след близо три години под домашен арест. Преди това САЩ оттеглиха искането си за нейната екстрадиция от Канада, предаде Ройтерс.

Канадското министерство на правосъдието заяви, че Мън е свободна да напусне Канада.

"Във всяка ситуация винаги има лъч надежда... Никога няма да забравя всички сърдечни пожелания, които получих от хора от целия свят... Животът ми се преобърна. Това бе един разтърсващ период за мен", каза китайката след като научи решението на канадския съд.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.