Цената на газа в Европа за първи път в историята прехвърли 1000 долара за 1000 кубични метра в началото на търговете на Лондонската междуконтинентална борса (ICE), предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Октомврийските фючърси на газоразпределителния център Те Те Еф (TTF) в Нидерландия днес достигнаха 1031,3 долара за 1000 кубични метра.

От началото на деня поскъпването е с над 11 процента.

Петролът прескочи 80 долара

И докато цената на природния газ лети само нагоре, същото и то в продължение на седмици прави и тази на петрола. Международният бенчмарк от сорта Брент скочи днес над 80 долара за барел в азиатската търговия и така постави пореден рекорд. 

Припомняме, че само преди година и половина някои сортове се продаваха за отрицателни стойности. Днес това време е забравено и държавите производителки на петрол продават ударна на фона на засиленото търсене и безпокойствата за предлагането.

Към момента няма никакви индикации, че цените може да потеглят обратно надолу. Междувременно цените и на бензиноколонките започнаха да се променят, като само от началото на годината досега в България увеличението е с над 20%.