Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Има някаква много кръвожадна част от населението в България. При положение, че вече достигнахме 19 500 починали, колко трябва да измрат в България, колко града да загубим, за да разберем, че проблем има."

Така коментира в понеделник темата за отпора на мерките и отказа на заведенията да спазват ограниченията главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по NOVA NEWS

Възможно е страната ни вече да е в платото на четвъртата вълна на пандемията.

Такова предположение изказа още той.

„Оптимистичната новина е, че има задържане на заболеваемостта, не само за България, а и в цяла Европа. Виждам какво става в Румъния, в Гърция, в други страни. Има и задържане, и намаляване средно за Европа. За първи път тази седмица заболеваемостта падна малко. Но е много шарена картината”, заяви още доц. Кунчев.

Той добави, че засега нещата в страната вървят добре. Посочи, че отделни области като Търговище и сега Видин са достигнали до високи нива на заболеваемост, но "за кратък период и започна нормализиране".

"Ако това е, с което се сблъскваме в момента - 250-300 на 100 хил., системата ще издържи и ще преживеем и тази вълна. Лошото е големият брой хора, които си отиват", каза още главният държавен здравен инспектор.

Той отново повтори своята теза, че е необходимо да има задължителна ваксинация на работещите в определени сфери - медици, служители в социални домове. Кунчев е направил подобно предложение, но от здравното министерство, както и от служебното правителство, на което остават броени дни, многократно повториха, че засега не се предвижда задължителна ваксинация под никаква форма. Още по-малко вероятно е подобна стъпка да се предприеме в контекста на предстоящите избори. Самият Кунмев също отбеляза, че има две страни на темата - експертното и политическото. Той добави, че разбира политиците, "вижте реакции при едни славнително меки мерки".

„За мен някои групи трябва да бъдат имунизирани. Това са медицинските работници, както и работещите в социални заведения”, каза и днес доц. Кунчев. Той не смята, че задължителната ваксинация би нарушила граждански права.

„Това, което ще постигнем, е да не позволим, заради професионалните си отговорности, да заразяваме хора. Отдавна се видя, че в домовете за стари хора, например, неимунизиран персонал многократно внесе инфекцията и се стигна до епидемични взривове”, добави той.

Кунчев обясни още, че в края на септември изтича срокът на годност на други 300-400 хиляди ваксини срещу COVID-19.

„На ден правим по 15-20 хил. имунизации, с този темп няма как да ги използваме”, обясни главният държавен здравен инспектор. „Ако те не намерят приложение в други страни, защото постоянно вървят такива разговори, и не стане дотогава удължаването на срока, тогава ще е първата по-голяма партида, на която ще й изтече срокът”, допълни той.

Досега България е дарила дози на "" АстреЗенека" на Бутан, на Северна Македония и е продала 100 хил. дози от "Модерна" на Норвегия.

Той коментира и темата за поставянето на трета доза от ваксините срещу COVID-19. Според доц. Кунчев тя би била препоръчителна за определени групи, но все пак това трябва да се преценява за всеки индивидуално.

 

 

Коментари

......

Не кръвожадни, а заблудени и непукисти. Има ги по цял свят.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.