Политици и активисти, които загубиха от подкрепяни от Кремъл кандидати на руските парламентарни избори миналия уикенд, са сформирали коалиция, за да оспорват резултатите от онлайн гласуването в Москва, което според тях е било фалшифицирано и е причина за поражението им, пише Асошиейдед прес.

Опозиционните кандидати бяха до голяма степен изключени от гласуването, а един от малцината кремълски критици, допуснати да се кандидатират за място в Държавната дума - опозиционерката Марина Литвинович, обяви решението си да оспори изборните резултати от онлайн гласуването в столицата.

"В периода 17-19 септември гласовете на милиони граждани на страната ни бяха откраднати. Затова ние, кандидатите за осмия състав на Държавната дума, които представляват различни политически сили, създадохме комитет за отмяна на онлайн гласуването", написа Литвинович във Фейсбук.

В понеделник изборните резултати отредиха победа на кремълската партия "Единна Русия". Тя получи 49,8 процента от вота за 225-те места, разпределяни по пропорционалната система, и спечели 198 от 225-те места за законодатели, избирани мажоритарно.

Опозицията осъди резултатите и посочи редица мажоритарни надпревари в Москва като доказателство за подправянето им. В тези надпревари кандидатите, подкрепяни от Кремъл, губеха докато резултатите от онлайн гласуването, което беше възможно в Москва и няколко други региони, не бяха обявени в понеделник, и после изведнъж се изстреляха напред.

Литвинович каза, че комитетът на неуспелите кандидати се стреми да обяви за недействителни резултатите от онлайн гласуването в Москва и да отмени използването на онлайн гласуване на бъдещи избори, както и да се справи с фалшификациите като цяло.

Комитетът планира да организира общонационален протест срещу изборните резултати, да заведе дела срещу резултатите и да изготви законопроект за забрана на използването на онлайн гласуване.

Коалицията включва кандидатите на няколко политически партии - от либералната "Яблоко" и Комунистическата партия, втората по сила политическа формация в парламента, до създадената миналата година "Нови хора", смятана от мнозина за спонсориран от Кремъл проект.

Отделно от това, Комунистическата партия не признава резултатите от гласуването в Москва, заяви вчера нейният високопоставен член Валерий Рашкин, който е и един от лидерите на коалицията.

Всички те загубиха в мажоритарна надпревара в Москва, където близо 2 милиона гласа бяха подадени онлайн в допълнение на тези в избирателните секции. Много от кандидатите бяха посочени от стратегията за "умно гласуване", разработена от излежаващия присъда опозиционен лидер Алексей Навални.

Екипът на Навални се надяваше да подкопае господството на "Единна Русия" в парламента с "умно гласуване", което подкрепяше кандидати с най-голям шанс да победят онези, подкрепяни от Кремъл. Властите обаче положиха огромни усилия да обезсилят проекта, включително като оказаха натиск върху "Епъл" и "Гугъл" да премахнат приложение, създадено от съюзниците на Навални, от техните руски онлайн магазини.

В пост в социалните медии, препредаден от затвора чрез адвокатите му, Навални заклейми "всемогъщите технологични гиганти" за това, че са се превърнали в "помагачи" на президента Владимир Путин и са "признали правото на авторитарен крадец да подчини интернет, превръщайки го в инструмент за запазване на властта".

Изборите се смятат от мнозина за важна част от усилията на Путин да укрепи властта си преди президентските избори през 2024 г., на които контролът върху Държавната дума (парламента) ще е ключов.

Посочените от "умното гласуване" кандидати бяха водещи в поне половината от 15-те московски мажоритарни изборни надпревари докато в понеделник следобед не бяха обявени резултатите от онлайн гласуването.

За разлика от няколко други руски региони, където гласоподавателите също можеха да избират дали да гласуват онлайн, изборните служители в Москва не обявиха резултатите от онлайн гласуването веднага след затварянето на избирателните секции в неделя. Продължилото с часове забавяне породи страхове, че онлайн гласуването ще бъде фалшифицирано.

Възмущението се надигна след като резултатите от онлайн гласуването преобърнаха резултатите в Москва в последната минута.

В светлината на твърденията за фалшификации Алексей Венедиктов, ръководител на Обществения щаб на Москва за наблюдение на изборите, и главен редактор на опозиционно настроеното радио "Ехото на Москва", нареди преразглеждане на резултатите от онлайн гласуването в Москва.

Вчера Венедиктов каза, че "не са установени следи от хакерство или поставяне на предварително попълнени бюлетини в урните".

Някои критици на Кремъл обаче казаха, че графики и диаграми, публикувани от Обществения щаб за наблюдение на изборите в подкрепа на констатациите му, всъщност са разкрили случаи с поставяне на предварително попълнени бюлетини в урните.

Водещият стратег на Навални Леонид Волков вчера призова кандидатите и партиите, чиято "победа беше открадната", да продължат да се борят.

"Резултатите от непроверимо, подправено онлайн гласуване в Москва трябва да бъдат изцяло анулирани. В Санкт Петербург и много други региони трябва да има повторно преброяване на гласовете. Подкрепяме всички мирни протести, които ще помогнат да постигнем това", каза Волков във видео изявление, публикувано в ЮТюб.

"Кандидатите и партиите, чиято победа беше открадната, трябва да продължат се борят. Никой няма да го направи вместо тях. Ще ги подкрепим, хората, гласували за тях, ще ги подкрепят", каза Волков.

Отделно от това, над 500 изборни служители и наблюдатели на изборите в Москва подписаха отворено писмо до Венедиктов с настояване за анулиране на резултатите от онлайн гласуването в руската столица, изобличавайки го като "инструмент за фалшификации".

БТА