При обработени 85 на сто от протоколите управляващата партия "Единна Русия" получава 49, 76 на сто от гласовете на парламентарните избори, а може да разчита и на 196 места, за които се гласува мажоритарно, съобщава Централната избирателна комисия, цитирана от  деловата информационна платформа РБК.

Тези числа означават, че партията на президента Владимир Путин запазва конституционното си мнозинство в Думата, долната камара на парламента, което предполага тя да има 300 или повече от общо 450 места.

Избирателната активност е била 45,15% според последните оповестени данни от 18 часа московско време вчера.  Активността бележи тенденция към спадане в сравнение с предишните избори. През 2016 г. тя беше 47,88%, а тя пък беше с 12,33% по-ниска от тази през 2011 г. Правят впечатление и големите разлики в активността в различните части на страната - от  93,37% в Чечения до 33,6% в родния на Путин Санкт Петербург . Москва отчете вчера в 15 часа местно време 19% активност при традиционния начин на гласуване и 93,9% от регистрираните за електроно гласуване. Средната активност за руската столица беше 43,11% по същото време.

На второ място е Комунистическата партия на руската федерация на Генадий Зюганов с 19,61% от гласовете. Следват националистическата Либералнодемократическа партия  на Владимир Жириновски със 7,53%; социалдемократите от "Справедлива Русия-Патриоти-За правдата" с лидер Сергей Миронов със 7,34% и партията "Новите хора", основана през миналата година дясноцентристката и либерална формация на бизнесмена Алексей Нечаев с 5,31%. Тези формации засега преминават 5-процентната бариера за влизане в Думата.

Комунистическата партия на Руската федерация печели срещу "Единна Русия" на две места - в Якутия и в Ненецкия автономен окръг в полярната Архангелска област.

В едномандатните избирателни райони  "Единна Русия" засега печели 87,12% от мандатите (196 места), комунистите - 6,23% или 14 места, социалдемократите - 3,11% (7 места). По едно място вземат Либерлнодемократическата партия, либералната партия "Яблоко", "Родина", Партията на ръста и "Гражданската платформа". Три мандата печелят независими кандидати.

На изборите за Държавна дума през 2016 г. "Единна Русия" получи 54,2% от гласовете или 343 места в долната камара на руския парламент. Този резултат, който отрази националистическия подем след анексията на Крим през 2014 г., беше  с 4,88% по-добър от предишните избори през 2011 г., когато управляваща партия беше взела 49,32% или 238 места.

На вчечаршните избори има много сигнали за нарушения, съобщават руските медии. Например в една от секциите в Самара партията "Яблоко" констатирала аномална избирателна активност (90%) или над 1500 души, повече от регистрираните на съответната територия избиратели. В Петербург около избирателна секция са арестувани и по-късно пуснати съратници на затворения и лишен оп участие в изборите опозиционен лидер Алексей Навални. Пак в Петербург наблюдатели докладваха за гласуване на нерегистрирани в съответния избирателен район граждани, един от които (от Смоленск) полицията е задържала.

Движението за правата на избирателите "Голос" (Глас) е регистрирало 3 000 сигнала за за възможни нарушения в цялата страна.

Каналът "Новости" съобщи, че с автобуси и влакове са извозвани етнически руснаци от сепаратисткия Донбас в Украйна, за да гласуват в Русия. Телевизията цитира жена, оплакала се, че е била принудена да си извади руски документ за самоличност и да замине да гласува. Сепаратистките власти в Донбас по-рано са съобщили, че ще организират извозването на гласоподаватели от региона в Русия. За целта те са мобилизирали повече от 80 автобуса и десетки влакове.

Под натиск от рускита власти "Гугъл" премахна от магазина си приложението на Навални за т.нар. "умно гласуване". То означава, че привържениците на опозиционера, които на тези избори са лишени от правото да гласуват за свой кандидат, трябва да пуснат бюлетина за кандидата на друга партия с най-големи шансове да спечели срещу "Единна Русия".