Новият председател на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев заяви по БНТ, че критиките срещу него са неоснователни и били единствено заради предизборната обстановка. 

“Опозицията помпа мускули преди изборите. Основната ми цел е да възстановим диалога и да върнем нормалното общуване в СОС, защото хората се умориха от политици, които не могат да си говорят”, казва Георгиев, който сяда на мястото на внезапно подалия оставка негов съпартиец от ГЕРБ Елен Герджиков.

Председателят на СОС, който ще продължава да преподава търговско право в Софийския университет, заяви, че от следващата седмица ще прави срещи със столичани по райони и ще кани и колегите си от другите партии.

"Най-голямите предизвикателства пред София са две - неимоверното поскъпване на тока, което не може да бъде овладяно от служебното правителство и се отразява и на метрото, и на електротранспорта, и поскъпването на природния газ - това ще повлияе лошо на финансовото състояние на “Топлофикация София”, каза още Георги Георгиев.

Въпреки ръста на цените засега не се предвижда промяна на цената на билетите за градския транспорт. 

Избран със скандал

Номинацията на Георги Георгиев за председател предизвика скандал, тъй като бе направена в нарушение на правилника на СОС. Той изисква свикването на извънредно заседание с извънредна точка за избор на нов председател, съвместно от всички заместник-председатели. Зам.-председателите от опозицията в лицето на БСП и "Демократична България" обаче въобще не са участвали във вкарването на точката. Двете партии обявиха "избора" днес за фарс.

В крайна сметка 44 души са гласували за Георгиев - 36 от които "за".


Роден е през 1986 година

Георги Георгиев е роден през 1986 г. Завършил е с отличие специалност „Право“ в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Има и магистърска степен по международно търговско право от King’s College London.

Защитава дисертация на тема „Залог на търговско предприятие“ в Софийския университет, въз основа на която издава книгата „Залогът на търговско предприятие“ през 2021 г. През 2012 г. е избран за консултант за България и член на работна група по изследователски проект на London School of Economics and Political Science. Съавтор е в международни изследвания, публикувани от престижни чуждестранни и български издателства.

В момента е главен асистент по търговско право в СУ „Св. Климент Охридски“. Георгиев е управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Георгиев и Колев“.