Обявен за кандидат тази сутрин и без опонент, Георги Георгиев бе избран днес за председател на Столичния общински съвет.

Това се наложи, след като досегашният - Елен Герджиков, който бе на поста вече 9 години, подаде оставка. Както стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, причината е, че не защитавал достатъчно действията на партията му в местния парламент. Групата на ГЕРБ обаче отрече това и продължи да настоява, че оставката е по неизвестни лични причини на Герджиков.

Номинацията на Георги Георгиев също предизвика скандал, тъй като бе направена в нарушение на правилника на СОС. Той изисква свикването на извънредно заседание с извънредна точка за избор на нов председател, съвместно от всички заместник-председатели. Зам.-председателите от опозицията в лицето на БСП и "Демократична България" обаче въобще не са участвали във вкарването на точката. Двете партии обявиха "избора" днес за фарс.

В крайна сметка 44 души са гласували за Георгиев - 36 от които "за".

"Давам си сметка, че поемам градския ни парламент в едни необичайни времена. Затова ще работя за възстановяване на политическия диалог. Вратата ми ще е отворена за всеки един от нас, колеги. Нека заедно дадем пример как се водят дебати и дискусии", коментира Георгиев в първото си обръщение към СОС като председател.

Включи се и кметицата на града Йорданка Фандъкова:

"Искам да благодаря на г-н Герджиков, с който работим заедно от 2009 г. За много от нас тази оставка беше изненадваща, но в последните няколко месеца с г-н Герджиков и ръководството сме водили много разговори за промяна на работата на групата на ГЕРБ в СОС, за да бъде по-ефективна.

Това не са лесни разговори, но това е начинът да се вземат решения в една демократична партия."

От опозицията веднага отбелязаха, че Георгиев нарушава правилника с първото си решение - кметът на Столична община не може да се включва, когато си поиска, в заседанието на СОС.

Георги Георгиев е роден през 1986 г. Завършил е с отличие специалност „Право“ в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Има и магистърска степен по международно търговско право от King’s College London.

Защитава дисертация на тема „Залог на търговско предприятие“ в Софийския университет, въз основа на която издава книгата „Залогът на търговско предприятие“ през 2021 г. През 2012 г. е избран за консултант за България и член на работна група по изследователски проект на London School of Economics and Political Science. Съавтор е в международни изследвания, публикувани от престижни чуждестранни и български издателства.

В момента е главен асистент по търговско право в СУ „Св. Климент Охридски“. Георгиев е управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Георгиев и Колев“.