Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият американски полицай Дерек Шовин обжалва присъдата си от 22,5 години затвор за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд през 2020 г. Това става ясно от огласени вчера съдебни документи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Дерек Шовин подаде апелативна жалба срещу 14 точки от присъдата, постановена на 25 юни от правосъдието в щата Минесота. Той се оплаква по-специално от това, че съдията не разпоредил заседателите да бъдат изолирани по време на процеса.


Присъдата му бе посрещната с облекчение в страната, която се страхуваше от ново нажежаване на атмосферата, ако той излезе свободен от съдебната зала.

Преди Шовин само десетина полицаи в САЩ са били наказвани със затвор за убийства, извършени при изпълнение на служебните си задължения.

На 25 май 2020 г. 44-годишният бял полицай Дерек Шовин решава да арестува Джордж Флойд, заподозрян, че е купил цигари с фалшива банкнота от 20 долара. Заедно с още трима колеги той го просва по корем и натиска с коляно врата му. Полицаят продължава да натиска близо десет минути въпреки хриптенето на Флойд и молбите на ужасени минувачи, дори когато пулсът на задържания става неоткриваем.

Агонията на Флойд, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвиква масови протести срещу расизма и полицейското насилие. Шовин неизменно уверява, че е следвал общоприетите в полицията процедури за респектиране на непокорни заподозрени.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.