Северна Корея е готова да възобнови преговорите с Южна Корея, ако Сеул се откаже от враждебната си политика и двойните си стандарти по отношение на Пхенян, заяви днес Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Думите на Ким Йо Чен са в отговор на призивите от тази седмица на южнокорейския президент Мун Дже Ин за официално обявяване на края на Корейската война от 1950-1953 г.

Сестрата на севернокорейския лидер подчерта, че край на войната може да бъде обявен, след като двете Кореи преодолеят взаимните предразсъдъци.

Северна Корея е готова за "конструктивни обсъждания" с Южна Корея в името на подобряването на отношенията между двете страни, каза Ким Йо Чен.

Ким Йо-чен направи изявлението си броени дни след като Северна Корея проведе първите си ракетни тестове от шест месеца, отбелязва Асошиейтед прес.

Призивът на Южна Корея за обявяване на официален край на войната на Корейския полустров е преждевременен и няма гаранции, че той ще доведе до оттегляне на враждебната спрямо Пхенян политика на САЩ. Това заяви севернокорейският министър на външните работи И Тхе Сон, цитиран от севернокорейската агенция КЦТА, предадоха по-рано световните агенции.

Във вторник в реч пред Общото събрание на ООН южнокорейският президент Мун Дже Ин отправи призив за официално обявяване на край на Корейската война. Двете Кореи са технически във война, след като конфликтът от 1950-1953 г. приключи с прекратяване на огъня вместо с договор за мир.

Според севернокорейския представител нищо няма да се промени, докато политическите обстоятелства около КНДР не се изменят и враждебната политика на САЩ не се промени. Той подчерта, че отмяната на двойните стандарти и на враждебната политика на САЩ са водещ приоритет за стабилизиране на ситуацията на Корейския полуостров и за гарантиране на мир там.