Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Няколко големи играчи, които могат да дадат големи банкови гаранции, купуват например 300 мегавата на борсата, изнасят еленергията, малките играчи остават без ток и има дефицит.

Така описа причините за растящите цени на тока за бизнеса и отражението им върху цените на стоките у нас пред Нова тв Иван Хиновски, енергиен експерт, бивши депутат от “Има такъв народ” и председател на Комисията по енергетика в предишния парламент.

“В миналия парламент започнахме с промяна в правилата на търговия на енергийната борса - да се въведат малки квоти за продажби, за да се защити малкият и среден бизнес, който се нуждае от 1-5 мегавата”, каза Иван Хиновски. 

Той призова да се направи ревизия на правилата, тъй като закупената енергия се продава на вторичния пазар на голяма печалба - поне 20-30 процента минимум слагат отгоре големите търговци и така растат цените. 


“Акцията на ДАНС в Комисията за енергийно и водно регулиране е медиен шум. ДАНС да направи проверка на тези търговци, които в последните месеци направиха сделки и бяха закрити”, посъветва Иван Хиновски. 

Той прогнозира минимум 8-10 на сто скок на цените след Нова година.

Какво се случи?

На 20 септември цената на тока за бизнеса достигна 150 евро за мегаватчас, като увеличението бе над 300%. От Асоциацията на индустриалния капитал в България веднага поискаха от премиера Стефан Янев макар и частични компенсации за потребената електроенергия за периода 01.10.2021 г. - 31.03.2022 г. от всеки небитов стопански потребител в размер на 70 лв./MWh. Редица европейски страни вече са предприели действия за подпомагане на икономическите си субекти и стопански потребители на електроенергия, а като пример се дават Испания, Франция, Гърция.

"Неприемането от страна на българското правителство на енергични и решителни мерки в адекватно къси срокове ще доведе до мащабна загуба на конкурентоспособност на българската икономика", пишат от АИКБ.

Вчера министърът по европейските въпроси Атанас Пеканов обяви, че правителството работи по мерки "които да преборят инфлацията и драстичния скок в цените".

"Инфлацията е негативен фактор, но е нещо очаквано във времена на много силен икономически растеж и ниска безработица. Реално тя е страничният ефект от икономическото възстановяване. Големият фактор за нея е не само това възстановяване, но и за съжаление притеснителите тенденции на световните пазари на енергетика. Такова поскъпване на тока има не само в България, но и в цяла Европа", коментира Пеканов.

Според КНСБ ситуацията създава предпоставки за "перфектната буря".

"С тези заплати няма как да се справим. По линия на цената тока домакинствата ще бъдат защитени, но по линия на газа - няма да бъдат. Вероятно сметките за парно ще нараснат с двуцифрен процент", смята лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Между 27 юли до 8 август тази година осреднената цена на българската енергийна борса достигна до 330 лв. за мегаватчас, а в отделни моменти - и до над 450 лв. за мегаватчас. В същото време в Европа цените бяха между 100- 150 евро в максималните си варианти. 

Според изчисленията на бизнеса общата загуба за работодателите бе за над 53 млн. лв. само за тези 10 дни. 

Едно от основните обвинения на работодателите е свързано с пазарното обединение на страната ни с пазара на Гърция. Южната ни съседка е по принцип с изключително високи цени, заради своята географска специфика. В същото време обединението с Румъния се забави над една година и все още не се е случило.

Коментари

Щом цените при износ на ток са по-високи от вътрешните

Нищо не може да се направи. Борбата срещу търсенето и предлагането чрез бюрократични рестрикции винаги е изигравала лоша шега на чиновниците. Как не го научиха това държавните енергийни кратуни.

Напротив,

щом цените вътре са по-ниски от тези вън, може да се направи много. Може например да се печели и печалбите да се реинвестират в енергийна сигурност и вътрешна стабилност. Но не и в държавата, в която енергепийните "некратуни" унищожиха ядрената си енергетика, за да може други - някои от тях врагове - да печелят от нея.

....

Интересно как оцеляват гърците (и в частност пенсионерите им) при тези изключително високи цени на тока там.... Не съм чул за енергийни мигранти оттам насам, като същевременно общото финансово състояние на държавата им продължава да не е цветущо. Явно някакви магии правят. Колкото до родната енергетика - в годините на криминалния преход с нея бяха правени толкова експерименти, та тези събития не ме учудват особено много.

Хиновски не е "енергиен експерт",

a обикновено необразовано плямпало, което се е въргаляло по няколко поста заради доносническото си минало. А съветите му са напълно безполезни - цените на електроенергията се вдигат не заради липсата на квоти (ако се въведат, просто ще се нароят повече кухи фирми, които ще продават по-малките квоти навън), а заради идиотската "зелена политика" на Европа, която отрече здравия смисъл и ядрената енергетика и не само унищожи базовите си мощности, а накара и нас да направим същото.

в тоя ред на мисли,

поздрави на клубчето, което винаги е било яростен противник на ядрената енергетика, до степен да тиражира единствено глупави басни и лъжи за нея през годините. да се надяваме, че високите цени на тока ще се задържат още малко, та най сетне ветърът на спестяванията да обрули ненужното дори при грабещите милиарди от приватизираната за жълти стотинки българска фармацевтика.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.