Кой е виновен за шокиращо високата цена на борсовия пазар на електроненергия в сегмента "Ден напред"? Оказва се - никой. Нито Българската независима енергийна борса, нито БЕХ, нито Електроенергийния системен оператор, нито ТЕЦ "Марица изток 2", нито пък Националната електрическа компания, нито Комисията за енергийно и водно регулиране, нито Министерството на енертиката. 

Това стана ясно днес от изслушването на ръководните фактори в сектора в комисията по ревизията, ръководена от Мая Манолова. 

Ако все пак виновници има, то това са екстремно високите температури и големият износ на ток извън България. Първият фактор обаче не може да контролиран, а вторият пък бил следствие от свободния европейски пазар и там също нищо не може да бъде направено. 

Така излиза, че родната енергийна действителност няма пряко отношение към високите цени, които накараха редица големи индустриални предприятия да затворят, а пък тези, които продължиха да работят - да вдигат цените на своите производства. 

Освен това - Българската енергийна борса изглежда е единствената в света, която при условия на либерализиран пазар, повдига цените за потребителите, а не ги сваля. 

Изводът - българският бизнес остава неконкурентноспособен, защото в същите проблемни дни всички други пазари в Европа реализираха по-ниски цени. 

Кой ни свързва с Гърция?

Днешната дискусия обхващаше периода от 27 юли до 8 август на тази година, когато осреднената цена на българската енергийна борса достигна до 330 лв. на мегаватчас, а в отделни моменти - и до над 450 лв. за мегаватчас. В същото време в Европа цените бяха между 100- 150 евро в максималните си варианти. 

Според изчисленията на бизнеса общата загуба за работодателите е за над 53 млн. лв. само за тези 10 дни. 

Едно от основните обвинения на работодатели е свързано с пазарното обединение на страната ни с пазара на Гърция. Южната ни съседка е по принцип с изключително високи цени, заради своята географска специфика. В същото време обединението с Румъния се забави над една година и към днешна дата все още не се е случило. 

Именно заради това днес депутатите в комисията опитаха да разберат кой е взел решението за обединението на борсата с гръцката преди това с румънската и дали са правени разчети на евентуалното движение на цените. 

Шокиращото - никой не можа да обясни кой е взел това решение. Нито от ЕСО, нито от министерството, нито от КЕВР. Всички те обясняваха как имат малко общо с проекта, той бил по европейски регламенти и общо-взето отговорността е колективна. Или по-скоро - безотговорността. 

Все пак изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Костадин Костадинов обясни, че проектът за пазарно обединение с Румъния бил придвижен преди този с Гърция, но не се случил не заради нас, а заради Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, които преди това били в общ пазар, който трябвало първо да се обедини с Европейския и тогава с нас. 

Генерално обаче - обединенията нямали никакви влияние върху цените, защото пренос на електроенергия имало и преди това. Обединението пък позволявало единствено автоматичност на процеса и улесняване на начина на търговия. 

"Пазарното обединение с Гърция не влияе на цените, камо ли драматично. Да не очакваме чудеса и от пазарното обединение с Румъния", обясни шефът на БНЕБ. 

Стана ясно и че някъде в държавата има разчети за това какви са били очакванията за цените след обединението, но пък те не са представени на комисията и щели да се появят някъде напред във времето. БНЕБ била само посредник и нямала общо с цените. 

Поредностното отричане на КЕВР, МЕ и ЕСО във взимането на решението за обединението пък предизвика смях в залата. 

"Обявявам официално, че към днешна дата някой някъде в българската държава е хвърлил икономиката да плува без пояс. Те нямат разчети, не знаят с колко лева и стотинки ще се промени цената на тока. Такава ни е цялата работа, подритвани сме като празни кратуни. Щото са празни кратуни тия, които взимат решенията за милиарди. 

33-та обединена детска градина е решила да се присъединим към Гърция. Техни са разчетите", пък заключи в типичния си стил Румен Гечев от БСП. 

Оправданията на ТЕЦ "Марица изток 2"

Второто голямо обвинение за тази цена на тока е към поведението на ръководството на държавния ТЕЦ "Марица изток 2", който се забави с включването на нови мощности, за да прекрати дефицита на енергия и така да реализира печалби, които да помогнат справянето с брутално тежкото финансово състояние на дружеството. 

Според работодателите това е чиста манипулация на пазара. 

Ръководителят на ТЕЦ-а - Живко Динев, обаче не смята така. Той направи пространно обяснително изявление, в което заяви, че дружеството се било включило, когато можело, че нямало как да се реагира веднага, защото прави седмични търгове, а не дневни и че пускането на енергоблоковете било сложна работа. 

"Е, как частните централи могат, а вие не можете", попитаха депутатите и не получиха адекватен отговор. 

Определената цена, на която ТЕЦ-ът продава, е 220 лв. за мегаватчас, тоест, ако се бе включил на свободния пазар, щеше да реализира печалби над 100 лв. за мегаватчас и така да намали нарастващите си загуби, изчислиха депутатите. 

Динчев обаче не се съгласи, обяви, че се говорят неистини и каза, че няма как да се включи цялата централа, защото имало планови ремонти на три енергоблока. 

"В един ден няма как да реагирам. Минималният срок, в който мога да пусна търг е за седмица. Това съм го направил. За да генерирам търг тази седмица, трябва да знам от миналата седмица, че цените ще са тези", обясни Динчев. 

Стана ясно и че явно, както зимата снегът изненадва властите, така и лятото и жегите - изненадват шефът на "Марица изток 2". 

Че всичко е наред, но дори да не е наред - то няма какво да се направи, свидетелства и бившият депутат от ГЕРБ и сегашен шеф на Българския енергиен холдинг Валентин Николов. Той обяви, че високите цени се дължат на големия износ, който няма как да бъде спрян и че БЕХ няма начин да интервенира пазарното поведение на "Марица изток 2". 

Той обяви и че дефицит в България няма, но имало дефицит навън, затова ние изнасяме. Тоест - задоволяваме чужди пазари с ниски цени, създавайки дефицит у нас. 

"Ние покриваме дефицита на съседните страни и българските фирми продължават да фалират. Някой правил ли е сметки? Как гърмят като пуканки българските фирми? Заради малоумието на някои хора, които не са правили сметки", включи се пак Румен Гечев. 

КЕВР си прави проверките

Стана ясно и че КЕВР се самосезирала, но нямало да говори в конкретика, за да не пречи допълнително на пазара. Анализът бил задълбочен, но нямало да стане скоро.

Но пък от КЕВР намериха и друг виновник - бизнесът. Той трябвало да си планира по-добре търсенето, за да не се стигало до такива кризисни ситуации. 

Работодателите обявиха, че БНЕБ работи по собствени неясни правила, че сама си изготвя процедурите и че тя е порочната част от системата. Системата била така направена, че да няма стимул за нито един от пазарните участници да намаляват цената, а напротив - да я увеличават.  

"Само тук дългосрочната цена по договорите е по-висока от тези на спот пазарите", заключи представител на КРИБ. 

Така общо-взето единственото ясно е, че виновници за цените няма. Разбра се и че ще става по-зле, защото Румъния и Гърция ще затварят базови въглищни централи и там цените ще се вдигнат. 

Междувременно България очаква зимния сезон, в който потреблението отново ще стигне пикови нива, а заводите - отново ще започнат да затварят.