"Демократична България" ще издигне кандидат за президент, който да е антипод на Румен Радев - със строг граждански профил, да не е бил в службите за сигурност и армията. Това каза пред БНТ съпредседателят на коалицията Атанас Атанасов.

Атанасов призна, че България се намира в дълбока политическа криза.

"Парламентът не успя за втори път да излъчи правителство и да има стабилност", изтъкна той.

Но според него последните две народни събрания не са провал.

"Парламентът представлява българското общество. Битката за промяна има много сериозна съпротива, наложително е да се мине през тези етапи", каза Атанасов.

И допълни, че за да може да бъде решена политическата криза, е наложително да се търси концентрация на единомишленици. Коментарът бе по повод предложението на "Демократична България" към "Продължаваме промяната" за съвместно явяване на изборите, което обаче бе отхвърлено от Кирил Петков.

"Това, което ние сме обсъждали е, че, за да може да се търси синергичен ефект за по-мощна подрепа, е разумно да се търси предизборна коалиция. В новата формация са решили друго, тяхно право. В крайна сметка, с някой уговорки, България е демократична държава, всички могат да участват в изборите", каза Атанасов.

Според него все пак среща между двете формации ще се проведе, за да се уточни къде са им съвпаденията в програмите.

"Ние запазваме нашата подкрепа, насърчени сме като политическа сила. Хората ни казват - вие бяхте най-последователни. Ние ще бъдем солиден фактор и в следващия парламент", убеден е Атанасов.

И допълни:

"Не сме решили основния проблем - да отстраним Борисовата държава. Това изисква мощно усилие. Да гледаме внимателно кой колко е ляв, колко е десен, е излишно. Да се събере тази сила на промяната. Редовно правителство ни е небходимо".

Атанасов припомни, че преди няколко години съдебната реформа бе приоритет единствено на "Демократична България".

"Служебното правителство не може да направи нищо по тази тема, необходим е работещ парламент, правителство, промени в конституцията", каза още той.

Според него в различните политически сили има хора, които разбират нуждата от съдебна реформа.