Френският президент Еманюел Макрон днес дискутира сътрудничеството в Индо-Тихоокеанския регион с индийския премиер Нарендра Моди, предаде Ройтерс, като се позова на канцеларията на френския президент.

Телефонният разговор между двамата лидери се проведе в момент, когато Франция се опитва да се справи с последиците от анулирането от Австралия на поръчка на френски подводници на стойност 40 милиарда долара.

Дискусията между Макрон и Моди е засегнала и други теми, сред които кризата в Афганистан.

Австралия съобщи миналата седмица, че ще прекрати сделка от 2016 г. с френската компания "Навал груп" за построяване на флотилия от конвенционални подводници и вместо това ще построи най-малко осем ядрено задвижвани подводници с американска и британска технология, след като сключи тристранно партньорство в сферата на сигурността със САЩ и Великобритания.

Франция нарече оттеглянето на Австралия от първоначалната сделка за подводниците "нож в гърба" и няколко дни по-късно отзова посланиците си от САЩ и Австралия.

Китай от своя страна осъди новия Индо-Тихоокеански съюз за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия и предупреди за опасност от надпревара във въоръжаването в региона.