“Итмараг” е необикновен мултидисциплинарен спектакъл, посветен на една новото поколение египтяни, което се бунтува и иска гласът му да бъде чут. “Итмараг” е експлозия, която идва, за да ни покаже, че промяната е възможна, а енергията за нея - достатъчна. Спектакълът на Оливие Дюбоа, един от най-изявените френски хореографи за последните две десетилетия, ще бъде представен на 15 октомври 2021, от 20:00ч, в Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив като част от програмата на One Dance Week 2021.

Билети ще може да намерите на касите на EasyPay в цялата страна, както и онлайн в мрежата на ЕPAYGO. Само на 27 и 28 септември в продажба ще намерите и лимитирано количество от ексклузивния фестивален пропуск, включващ и представянето на “Итмараг”. Повече информация ще намерите тук.

С правилата за достъп до спектаклите на One Dance Week можете да се запознаете тук.

“Итмараг” е резултат от няколкомесечната работа на френския хореограф Оливие Дюбоа в Египет в партньорство с B’sarya for Arts – независимо пространство в Александрия, което подкрепя млади египетски музиканти и визуални артисти. В новия си спектакъл Дюбоа пресъздава на сцената образа на днешен Eгипет и ни кани да се потопим в атмосферата на “mahraganat - музикален уличен жанр, наричан още “електро-чааби”, създаден от младежи в Кайро по време на Египетската революция през 2011 г.  Днес “mahraganat” е гласът на цяло едно поколение, a с помощта на осем египетски стрийт танцьори и музиканти Дюбоа пренася този жанр от улицата на сцената. Заглавието на спектакъла е вдъхновено именно от този жанр, а значението му може да бъде преведено като „празнувай!“.

Тук можете да видите видеото към парчето Talaa, част от “Итмараг”:

Кой е Оливие Дюбоа?

Оливие Дюбоа стъпва на сцената на 23-годишна възраст, което мнозина биха приели като „зрял“ дебют  за един танцьор. Възпитаник на Националния институт за източни езици и цивилизации в Париж, Дюбоа първоначално обмисля дипломатическа кариера. Един ден обаче осъзнава, че има нужда да танцува. И този ден променя всичко. Тялото му притежава изключителна пластичност, а упоритостта и отдадената работа на Дюбоа бързо са забелязани. Така на съвременната сцена във Франция възниква явление, което ще генерира различни лица на танцовото изкуство.

Оливие работи с известния мултидисциплинарен артист Ян Фабр и участва в продукции на компаниите на Саша Валц, Балет Прежокаж, Цирк дьо Солей, Карин Сапорта и други. Едва 25-годишен, Оливие Дюбоа е обявен за един от най-добрите 25 танцови артисти в света от списание Dance Europe. 

Основава артистичната компания COD, с която жъне успехи на френската и на международната сцена. Поставя своя творба с награда за хореография (Élégie, 2013) за Националния балет на Марсилия. Между 2014-а и 2017-а е директор на Ballet Du Nord в гр. Рубе, Франция.

Прочетете още (част от текста на Цветана Георгиева, посветен на френския хореограф).

“Итмараг” | Компания Оливие Дюбоа (ФРАНЦИЯ)

15 октомври 2021 | 20:00ч | Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив

Допълнителна информация за спектакъла ще намерите тук.

One Dance Week 2021 е част от Програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

С правилата за достъп до спектаклите на One Dance Week можете да се запознаете тук.