Машините за гласуване, които ползвахме вече на два вота тази година, ще трябва да бъдат взети под наем. Това твърди изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров пред БНТ, който подчерта, че компанията все още е собственичка на устройствата, тъй като фирмата не е получила всички пари за закупуването им.

От Централната избирателна комисия подчертават, че вече са изплатени 34 млн. лв., но компанията иска още и този финален транш в момента се обсъжда. 

Тодоров твърди, че е показателен фактът, че "Сиела Норма" продължава да поема всички разходи и рискове около употребата на машините.

"Гаранционната поддръжка тръгва от момента на прехвърляне на собствеността и тя не е прехвърлена, така че ние очакваме или най-сетне да бъде платено по договора, или наистина да бъдем обезщетени", заяви той.

Повредените машини се подменят от фирмата - те са над 100. ЦИК отказва да плаща и наем за склада, в който се съхраняват, което струва на фирмата 110 хил. лв. на месец.

Тази седмица стана ясно, че "Сиела" иска по 1500 лв. за наем на машините, което ще струва 14,4 млн. лв. А новите машини, които са нужни за големите секции, в които едно устройство не е достатъчно, ще струват по 5200 лв всяка.