Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Озаптяването на един пиян хулиган пред дискотека се оказа полицейски произвол против бизнеса. Дребният инцидент в Благоевград заслужи около две минути от топ-новините на БНТ, възмутен тон на репортерка, коментари, та и лично включване на министър.

Какво ли би било, ако бяха закопчали буйстващия бабаит пред театър? Ще ви разкрия: щеше да е скандален тормоз над културата и душевността. Ами ако стане пред обществена тоалетна? Значи полицейската палка е вдигната над родната хигиена и над целокупната българска отделителна система.

За смях, или не, вече година и половина собственици и управители на заведения надават вопли след всяка мярка на всяка власт против ковид-пандемията. (Още първите възмутени гласове взеха на нож изискването за минимално разстояние между маси и клиенти.)

И така – през ден-два-три, от новини в новини, а и с улични протести, все от името на Бизнеса. Изгря впечатлението, че у нас бизнесът се състои от барове, дискотеки, ресторанти, хотели и фитнес-зали плюс таксита за (жълт) цвят. В това впечатление има щипка истина, но като цяло то още не е вярно – и слава Богу!

Хубавата новина, която ще припомня е, че растежът на нашия БВП през второто тримесечие надскача с 9,9% растежа от същия период на 2020 (също ковидна и „полицейска”) година.

А кой, познайте, е шампион на този икономически удар в тези болнави времена? Това е секторът, обобщен от Националния статистически институт като „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство”.

Тези отрасли са скочили с цели 21,4 процента и НСИ законно отбелязва, че общият растеж се определя именно от техния скок. Допускам прочее, че „полицейският произвол” има принос в разцвета на икономиката. Къде е промишлеността, на която полицаите трайно са обърнали гръб? Тя е на минус спрямо второто тримесечие на 2020 година.

На минус – с 1,1% е и строителството, което не е чудно. Откога не сме виждали патрулки и нахъсани сержанти край изкопи, кофражи и бетонобъркачки? Да беше само това... Но МВР – с всичките си дирекции и управления, е изтървало без тормоз и „Селско, горско и рибно стопанство”. Там минус засега не личи, но растежът е едва 0,9% - близо 24 пъти пъти по-малко отколкото при изтерзаните ресторантьри, търговци и таксиджии.

Ами така ще е! Щото пред бара всеки може да практикува тормоз и „унищожаване на бизнеса”. Друго е на къра или в язовира.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.