Цифрите за заразени, които виждаме всеки ден по данните на Единния информационен портал, реално са в пъти по-малко от хората, които се срещат с вируса, заяви пред БНР математикът проф. Николай Витанов.

Причините са две - от една страна, безсимптомните не се регистрират, те са около 30% под реалния брой, от друга, дори регистрираните са само тези, които си правят тест.

"Така че, сега се взема предвид числото на регистрираните, които са 2/3 от реалните случаи, умножавате го по 4, за да получите представа колко човека се срещат с вируса реално за деня. Ако в петък, са били 1800 души регистрирани, което са 2/3 и плюс 900 стават 2700 души, умножаваме по 4 и така получаваме 10 хиляди души , които реално в петък са се срещнали с коронавируса“, разясни Витанов.

Този модел работи от миналата година ефективно, подчерта той. Трябва да се вземат предвид и преболедувалите, но вече загубили имунитет. А за да се прецени защитата като цяло, се добавят и ваксинираните.

"Така става ясно, че около 2 милиона и 200 хиляди души в България имат защита срещу COVID-19 в момента – това е т.нар. щит срещу вируса. Което е крайно недостатъчно. А това число и ще намалява, далеч сме от груповия имунитет, още повече, че ваксинацията не е достатъчно интензивна“, смята математикът.

В т. нар. тъмночервена зона все още не са София и Пловдив, коментира вчера той, което ни държи "на повърхността", преди да потъне цялата държава в критичен пик. По негови изчисления такъв се очаква през октомври.