Нов пик на COVID-19 ни очаква след началото на учебната година на 15 септември, предупреди ръководителят на Първа клиника по инфекциозни болести на ВМА проф. Камен Плочев пред бТВ днес.

"Миналата година пак беше така - имахме една средна заболеваемост и към края на септември и началото на октомври започна голямото препълване на болниците", заяви той.

В момента болниците вече се запълват, големият наплив логично е в инфекциозните клиники. Добрата новина е, че вероятно няма да има грипна вълна, защото мерките срещу COVID-19 ще ограничат другия вирус.

Проф. Плочев подчерта, че в момента е налице нов вариант на вируса, а не нов щам, което би означавало ново поведение и нужда от нова ваксина. 

"Засега при нас няма открит болен от новия вариант, който протича сравнително тежко и сегашните ваксини не му действат", каза той.

Според него не трябва да се бърза с допълнителната доза ваксина, но е добре да има трета доза за имунодефицитните лица, "при които се правят специализирани изследвания и ако се види, че няма антитела, може да се направи трета доза".