От Инициатива "Правосъдие за всеки" обявиха, че продължават с традиционните вече протести всяка сряда пред Съдебната палата в София. Следващият е утре - 22 септември, от 18 ч.

Причините:

"И този парламент си отиде, без дори да започне съдебната реформа. Специализираните съдилища и прокуратури, както и Висшият съдебен съвет и главният прокурор остават отново!"

Всъщност, както е известно - промените в Закона за съдебната власт, с които трябваше да бъдат закрити специнституциите, успяха да стигнат само на първо четене в 46-ото НС.

Освен, че споменават Европарламента и дебата за България, свързан със санкциите по "Магнитски", организаторите пишат още:

"Ще избираме трети парламент за една година, а този срамен състав на ВСС пак поръчково ще избира нов председател на ВКС!"

(Процедурата по избор на приемник на Лозан Панов стартира практически от днес във ВСС, б.р.)

Организаторите настояват за "по-активна и дори гневна позиция като гражданско общество" и се заканват "да принудим политиците най-после да си изпълнят обещанията в следващото Народно събрание". 

Цялото им обръщение вижте най-долу.

Същевременно от Съюза на съдиите в България проведоха общо събрание през уикенда. Оттам също препотвърдиха заявката си от 23 юни - че настояват за незабавна оставка на този състав на ВСС, като неспособен да се справи с нито един от важните въпроси в системата. Както и за спиране работа на въведената  - не без предварителна подготовка от страна на Данаил Кирилов и главния прокурор Гешев, Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС)

Събранието бе открито от правосъдния министър Янаки Стоилов. В част от речта си той напомни за силата на съдебната власт да отменя незаконосъобразните действия на изпълнителната власт и за присъщата необходимост това да се извършва от независими съдии, за да бъде легитимно:

„Справедливостта не е субективна категория, която всеки един възпроизвежда в своите актове (…) справедливо означава предвидимо правосъдие.Правосъдието няма как да бъде осъществявано от хора, които не са независими както в своите индивидуални прояви, така и в отношенията си с останалите институции", заяви министърът на правосъдието.

Избран е и нов председател на ССБ - съдия Татяна Жилова от АССГ.

Накрая Общото събрание на Съюза на съдиите излезе с обръщение. Ето текста му:

До ВСИЧКИ СЪДИИ 

ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

АКАДЕМИЧНАТА И ПРАВНАТА ОБЩНОСТ

В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОБРЪЩЕНИЕ 

от Управителния съвет на Съюза на съдиите в България

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България изразява пълната си подкрепа за всеки член на съдийската общност, който с действията си смело е защитавал принципа на съдийската независимост и на върховенството на правото. Съюзът на съдиите в България поставя като свои основни цели обединението на съдийската общност, защитата на професионалните и социалните интереси на съдиите, укрепването на общественото доверие в съда - цели, за постигането на които е необходимо проактивното поведение на всеки съдия и ви уверяваме, че всички изразени принципни позиции и конструктивни предложения ще бъдат взети предвид в бъдещата ни работа.

В обобщение на проведените обсъждания и изразените мнения от участниците в Общото събрание на Съюза на съдиите в България, проведено на 18 септември 2021г. в гр.София, Управителният съвет се обръща към всички съдии и към представителите на академичната и правната общност в България със следните призиви:

Призоваваме за подкрепа на становището на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България от 23 юни 2021 г., в което се изразява оценка на дейността на Висшия съдебен съвет и се настоява за оставка на неговите изборни членове. 
Още веднъж искаме да посочим най-съществените проблеми, които препятстват ефективната работа на съда:

1) липса на равномерна и справедлива натовареност и нормални условия на труд, които да позволяват решаване на делата в разумен срок;

2) липса на приложени на практика справедливи правила за оценка на натовареността и атестирането на съдиите, което да се провежда своевременно, както e предписано в закона;

3) неспособност за провеждане на своевременни и честни конкурси за повишаване и преместване на съдиите; 

4) липса на система за определяне на справедливо възнаграждение за съдиите, съобразно количеството и качеството на положения труд;

5) провал при изграждането на система за ефективно електронно правосъдие, което да бъде в услуга на гражданите и да рационализира и улеснява работа на съда.

Отговорността за тези нерешени проблеми и за лошото административно управление на съдебната власт е на членовете на Висшия съдебен съвет. Достойното поведение изисква те да подадат своите оставки.

Призоваваме за незабавно спиране използването на Единната информционна система на съдилищата (ЕИСС) до отстраняване на недостатъците в нея.
Като подкрепяме изцяло позицията на съдията от Софийския апелативен съд Милен Василев от 3 септември 2021 г., публикувана на официалната интернет страница на Висшия съдебен съвет, призоваваме съдиите да не участват в гласуването за частичен избор на двама членове на Висшия съдебен съвет, насрочено за 10 октомври 2021 г.

Изразяваме убедеността си, че дискусията по конституционните въпроси, открита от Българския институт за правни инициативи по повод 30-годишнината от приемането на Конституцията на Република България, следва да продължи. Във връзка с това Съюзът на съдиите в България поема инициативата да бъде активен и съзидателен участник в междуинституционалните и професионалните дискусии.

 Благодарим за енергията и всеотдайността на членовете на Съюза на съдиите в България, които с действията си допринесоха много за обществения престиж на съдийската професия, и заявяваме, че техните предложения и мнения винаги ще бъдат обсъждани от нас в работата ни и занапред.

Нека с общи решителни действия, диалогичност, добросъвестност и експертност да възстановим върховенството на правото в Република България. 

Членове на УС на ССБ:

Председател: Татяна Жилова 

Изпълнителен секретар: Красимир Мазгалов 

Владислава Цариградска

Десислава Попколева 

Стою Згуров

Цветомира Велчева 

Атанас Атанасов

Обръщение на "Правосъдие за всеки":

Уважаеми колеги,

Поредният парламент за този година приключи, но причините да настояваме за правосъдие без каскет остават.

Новото събитие на Инициатива „Правосъдие за всеки" ще се проведе на 22 септември, сряда, от 18 ч. на обичайното място – пред Съдебната палата.

И този парламент си отиде без дори да започне съдебната реформа. Специализираните съдилища и прокуратури, както и Висшият съдебен съвет и главният прокурор остават отново!

В Европейския парламент България стана център на безпрецедентен дебат за огромната корупция, кражбата на бюджетни и европейски пари и избирателно действащото правосъдие, контролирано от политици и олигарси, по повод санкциите по закона "Магнитски", наложени от САЩ.

Ще избираме трети парламент за една година, а този срамен състав на ВСС пак поръчково ще избира нов председател на ВКС!

Време е да заемем по-активна и дори гневна позиция като гражданско общество и да принудим политиците най-после да си изпълнят обещанията в следващото Народно събрание, добре е да го направим сега, докато не е станало безнадеждно късно!

Подновяваме нашите редовни протести след лятото на политическото бездействие в Народното събрание. В Деня на независимостта, 22-ри септември, нека се обединим на площада, за да отстоим народния суверенитет в мирно време и да си отвоюваме държавата от мафията!