Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Делът на хората на възраст над 65 години в Япония достигна рекордните 29,1 процента от общия брой на населението, се посочва в официални данни, публикувани днес.

Показателят постепенно се увеличава от края на Втората световна война. През 1950 г. например възрастните са били 4,9 процента от населението, през 1985 г. - 10 процента, а през 2005 г. - над 20 процента, припомня ТАСС.

В момента в Япония живеят 36,4 милиона души на повече от 65 години, като общият брой на японското население продължава да намалява.
Според прогнози на властите, ако сегашната динамика се запази, до 2040 г. делът на възрастните японци може да достигне 35,5 процента.

Бързото застаряване на населението, съчетано с ниската раждаемост, в бъдеще може да предизвика значителни проблеми в Япония в областта на социалното осигуряване. Японците, които сега са част от работната сила, в напреднала възраст могат да се окажат с по-ниски пенсии от сегашните пенсионери.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.