Двама от трима белгийци подкрепят задължителното ваксиниране срещу ковид, показват данни от проучване на общественото мнение, представени в местни медии.

Досега в страната 86 на сто от гражданите са получили поне една доза ваксина. Мнозинството от 80 на сто от участниците в допитването са изразили готовност да се ваксинират и с трета доза, ако е необходимо.

Отчита се, че делът на подкрепящите задължителната ваксина расте - от 45 на сто през март и 52 на сто през юни, до 66 на сто днес. Мнозинство от 60 на сто изразява готовност да приеме ново "затваряне", ако епидемичните показатели се влошат. Това показва спад от 10 на сто в подкрепата за повече ограничения спрямо данните от юни миналата година, след като страната бе "затворена" от октомври 2020 г. до края на май тази година с налагане на вечерен час.

Заради по-малкия брой на ваксинираните в Брюксел някои от жителите на провинцията заявяват, че избягват столицата - 31 на сто във Валония и 48 на сто във Фландрия. В края на миналата седмица столичните власти въведоха изискването всички, пристигащи от чужбина, да бъдат подлагани на 10-дневна карантина и две изследвания - в първия и седмия ден от завръщането, за да се облекчи работата на болниците. Изключения се правят за ваксинираните и наскоро преболедувалите.

Досега в Белгия жертвите на ковид са 25 500, като от юни насам броят на смъртните случаи на ден е под 10, според официалните данни. От юни се наблюдава ръст в броя на положителните проби за заболяване и в последния месец този дял е около пет на сто.

БТА