Белгия отменя от другата седмица забраната за несъществени пътувания от и до страната за държавите от ЕС, включително България. Забраната пада в 0,00 ч. на 19 април.

Федералните власти в Брюксел обаче препоръчват хората да се въздържат от пътувания, освен ако те не са неотложни.

Прекаралите повече от 48 часа в червена зона са задължени да прекарат 7-дневна карантина.

Всички над 6-годишна възраст, които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа. Отрицателният резултат е задължителен независимо дали пътуването се осъществява с въздушен, автомобилен, морски или железопътен транспорт.

Пристигащите лица, притежаващи белгийски лични документи, не представят резултат от предварителен PCR тест. Той се прави два пъти - на първия и на седмия ден след пристигането.

Предстоящите облекчения бяха обявени от премиера Александър де Кро след няколкочасови обсъждания с ресорните регионални и федерални министри.

Изключение от задължителната карантина се прави за пътуващите, които ще пребивават в Белгия за по-малко от 48 часа.

Други облекчения

Пак на 19 април отнтово отварят врати детските градини и прогимназиите. Присъствено ще се обучават и учещите от първите две години в гимназиалния курс.

Седмица по-късно – на 26 април, ще бъдат отворени фризьорските салони, както и някои магазини, считани за маловажни.

От 8 май ще бъдат отворени баровете и ресторантите. От тях обаче ще работят само тези части, които са на открито.

От същата дата се разрешават културните, религиозните и спортните мероприятия на открито. Отпада вечерният час от полунощ до 5 ч. сутринта. Той ще бъде заменен от забраната за вечерно събиране на открито на повече от трима души. Хората вече ще могат да канят в домовете си по двама души от едно домакинство.

Пълно отваряне на заведенията не се очаква преди 1 юни.